Over Thirza Schaap

Thirza Schaap werkt als fotograaf in Amsterdam, en strijd als een warrior tegen plastic. Ze zoekt de stranden af op zoek naar alle plastic dat daar als een constante stroom aanspoelt. Daarmee maakt ze prachtige composities, de kijker wordt zo het beeld ingetrokken en in tweede instantie dringt de lelijkheid van dit actuele thema door. Je begint als kijker te ervaren en te voelen hoe de stand van zaken is op de wereld.

“In Afrika ben ik voor het eerst in de natuur plastic gaan rapen. Simpelweg om op te ruimen, want ook daar werden de paradijselijke stranden verpest door de zooi. Maar ook om het te fotograferen. Aanvankelijk nog enigszins doelloos maakte ik die eerste periode een paar fotoseries over de vervuiling.”

Maar al snel vond ze haar vorm. Met de serie de serie Plastic Ocean maakt Thirza stillevens van het plastic dat ze vindt op het strand en in de natuur. De vanitas stillevens doen denken aan aanstekelijke product-fotografie. Alleen is het onderwerp heel hedendaags. Wrang en verleidelijk tegelijk.

 

Thirza Schaap Thirza Schaap – Musselmania (2017) in lijst – 60 x 40 cm, oplage 15

Hoi Thirza, kun je vertellen hoe het Plastic Ocean project is ontstaan?

Toen ik in Afrika was, zag ik zoveel plastic. Afhankelijk van het tij en de stroming is het een bizarre verzameling elke dag weer. Ik begon het te documenteren door plastic op het strand te fotografen, ik wilde graag delen met de wereld hoe erg het er aan toe is. Ik zocht een manier van fotograferen waardoor het behalve confronterend zou zijn.

 

Thirza Schaap – Dune (2017) – 40 x 60 cm, oplage 15

Op een gegeven moment heb ik het plastic meegenomen van het strand en ben het gaan isoleren, door voor gekleurde achtergronden te rangschikken in dezelfde of contrasterend kleuren palet. Zo ontstond er een harmonie die bij de tweede keer kijken afschuw opwekt.

Dat ik onderwerpen als milieu en massaconsumptie kan aankaarten op een positieve manier. Ik ben er heel gelukkig mee. Mijn stillevens zijn behalve confronterend ook prettig om naar te kijken. Fijn om in huis te hangen zelfs.

 

Thirza Schaap

 

‘Plastic Ocean’ is een kunstproject dat ik ben begonnen om mensen anders naar plastic te laten kijken en om ze bewust te maken van de wereldwijde plastic vervuiling en om ze aan te sporen om zo min mogelijk plastic in hun leven toe te laten. Om te beginnen in hun boodschappentas.

Met het fotograferen van de sculpturen die ik maak met de objecten die ik vind, probeer ik een emotionele tegenspraak op te roepen. Die van aantrekken en afstoten.

In eerste instantie word je aangetrokken door de schoonheid van kleur en vorm. Echter, na een tweede blik realiseer je je welke tragedie er achter plastic schuilgaat en welke problemen plastic afval veroorzaakt. Dat is een afstotelijke gedachte.

 

Thirza Schaap – Musselmania (2017) – 60 x 40 cm, oplage 15

Hoe zie jij de toekomst met betrekking tot jouw Plastic Ocean project? Wat zijn je plannen?

Ik ben met Greenpeace Africa een campagne aan het ontwikkelen. Het overmatig gebruik van Single Use of Plastic is in Afrika echt nog enorm. In Nederland zie ik veel mensen die heel bewust keuzes maken, voor de optie zonder plastic.

Kun je iets vertellen over de speciale edities die je voor ons maakte?

Dune is een foto die ik elke dag wel zou kunnen maken als het lag aan wat ik vond. Rietjes ten over in het zand elke dag weer.

Mussel Mania is een compositie van onder andere een zool van een schoen en een grote schelp van een mossel. Ik combineer soms natuurlijke met plastic elementen. Ik vind dat de zwarte kleur tezamen met de schaduwen van het intense licht een grafische eenheid vormen.

 

Thirza Schaap – Veil (2017) – 60 x 40 cm, oplage 15

Wat inspireert jou?

De constante aanvoer van de zee verrast me steeds weer, ik kan hier eeuwig mee doorgaan. Elke dag raak ik bevlogen om een nieuw werk te maken. Soms met een knoop in mijn buik van wat ik vind.

 

Thirza Schaap

 

Kun je ons iets vertellen over hoe je begint aan nieuw werk?

Het plastic wat ik vind was ik en laat ik drogen. Daar maak ik later de sculptures mee, ik zoek dan naar bepaald licht om het te fotograferen.

Later laad ik ze in de computer en ga een selectie maken, dan zie ik vaak pas wat echt werkt en zie ik weer nieuwe vormen en details die ik eerder niet eens zag.

 

 

Hoe ziet je gemiddelde werkdag er uit?

Zoals de vraag hierboven, maar er zijn ook dagen (zoals nu op dit moment : )) dat ik interviews doe, werk aan projecten en dus achter de computer zit. Maar ik vind de afwisseling fijn.

Waar streef je naar in je werk? Wanneer is een werk voor jou af?

Ik zoek een compositie en kleuren palet, ik zoek een krachtig beeld, ik zoek iets wat het luchtig maakt, een beetje pop-arty.

Heb je zelf thuis werk van collega kunstenaars?

Jazeker, ik heb hier werk van Thomas Manneke, Vivianne Sassen, Martine Stig, John Biesheuvel en Frank Visser.

 

Tentoonstelling Pick Me, We Like Art te gast bij Collectie De Groen, met Thirza Schaap – Veil (2017)

Het werk van Thirza Schaap en haar Plastic Ocean project was recent te zien bij Christies, een tentoonstelling georganiseerd door Oh Wonder, tijdens Makkum Art en bij Fabrica Italy. Haar plastic vondsten werden tentoongesteld in de ‘finders keepers’ tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. En is te zien geweest in toonaangevende tijdschriften zoals Ignant, Volkskrant Magazine, Kinfolk, I-D vice, en een met een prachtige fotoreportage en interview in Vogue Living.

 

Deel deze pagina