Over Michiel Hogenboom

Michiel Hogenboom en Carolien Smit zijn de gangmakers van We Like Art. Michiel is ook kunstenaar en werkt sinds zijn afstuderen aan de Rietveldacademie in 1998 aan een bijzonder oeuvre. Aanvankelijk schilderde hij monumentale portretten van buitenmannen in series als Great Outdoors en vissers in de reeks Saltwaterbleeders, de laatste jaren schildert hij vooral surfers en baadsters.

1-Michiel-Hogenboom-Echo-Beach-Studio

Michiel Hogenboom (Oegstgeest, 1967) werkte in de afgelopen jaren aan een serie schilderijen met inkt op linnen en acrylverf op katoen – de beelden zijn losjes gebaseerd op paparazzi- en voyeurfotografie.

Het afbeelden van vrouwen die zich onbespied wanen is een oud gegeven in de schilderkunst. Denk bijvoorbeeld aan de baadsters van Rembrandt (Bathsheba en de badende vrouw) of aan Bonnard en Degas die virtuoos de intimiteit van het baden, afdrogen en haren borstelen in hun werk een plek gaven. Niet met de blik van de partner of echtgenoot maar met de steelse blik van de kunstenaar.

Echo Beach @ galerie Jan van Hoof, Den Bosch 2017

In de serie Echo Beach gebruikt Hogenboom mediabeelden als vertrekpunt, beelden die met een paar muisklikken te bereiken zijn. De blik op de vrouw die zich onbekeken waant is inmiddels al lang niet meer het exclusieve domein van partners en kunstenaars. Voyeuristische beelden zijn heel gangbaar geworden.

3-Michiel-Hogenboom-Studio-oktober-2015

Atelier Michiel Hogenboom 2016

De vrouw die zich in de publieke ruimte onbespied waant in een intiem moment – voor public figures anno 2015 is het vrijwel een illusie. Paparazzi produceren op industriële schaal een stroom van beelden van celebrities in hun vrije tijd. Beelden van badende filmsterren en artiesten fungeren als clickbait op veel gelezen blogs, de vaak gênante strandposes van sterren als teaser op covers van mainstream tijdschriften.

Echo Beach 2017,  foto: Peter Cox

Nieuwsgierigheid en de ranzige geur van sensatie, vaak hand in hand met leedvermaak, zijn de vaste ingrediënten van privémomenten die online rondgepompt worden. Deze vrije toegang tot privésituaties zie je ook terug op tumblrs en blogs die zich bezig houden met het begluren van ‘gewone mensen’.

Echo Beach 2017, Michiel Hogenboom, foto: Peter Cox

Hogenboom neemt in de serie Echo Beach moreel geen stelling, maar toont de ongemakkelijke poëzie achter de geschonden privacy. Achter het gluren en stalken schuilt een teder ballet van ongedwongen poses. De vaak monumentale doeken met grote partijen gewassen inkt of acrylverf gaan over onvrijwillige intimiteit en over de medeplichtige blik van de kijker, maar misschien vooral over de soevereine baadster.

 

In de Shop kun je een aantal werken zien en bestellen. Of stuur ons een mail als je meer wil zien. Op zijn website www.michielhogenboom.com zie je meer beeldmateriaal.

 


Michiel Hogenboom, tentoonstelling Castellvm Aqvae, Bloemendaal, 2018 (foto’s Natascha Libbert)

 

Klik voor een beeldvullende online catalogus van de baadsters op Echo Beach.

Deel deze pagina

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: