De Kunstmeisjes: “Gelokt met speelse composities, maar vervolgens…”

We Like Art en De Kunstmeisjes vinden elkaar in een zelfde opvatting, we hopen onze lezers op een losse en informele manier mee te kunnen nemen in de kunstwereld. De Kunstmeisjes in Het Parool: "Wij proberen kunst relevant en toegankelijk voor iedereen te maken, kunst hoeft niet moeilijk te zijn, en al helemaal niet elitair." De Kunstmeisjes duiken elke maand in onze website en lichten hun favoriete kunstwerken uit. Hierbij weer een warm aanbevolen tip van de Kunstmeisjes. Welk werk zouden ze zelf wel aan de wand willen?

De Kunstmeisjes geven wekelijks – met een kritische blik – tips voor tentoonstellingen op hun website, Instagram en Facebook. Speciaal voor We Like Art spitten ze elke maand onze collectie door en kiezen ze hun favoriet. Waarom zouden zij dit werk het liefst aan hun eigen muur zien? Deze keer is dat ‘Veil’, van Thirza Schaap.

Thirza Schaap – Veil (2018) – 60 x 40 cm, oplage 15

We weten niet hoe dat met jullie zit, maar wij huilen bij het zien van filmpjes over de gevolgen van plasticvervuiling. Neem bijvoorbeeld het schildpadje, Peanut genaamd, dat mismaakt is omdat zijn schild in de vorm van een pinda is gegroeid nadat hij door een plastic verpakking voor blikjes was gezwommen. Kom maar op met de tissues.

Er zijn kunstenaars die deze vreselijke ontwikkeling blootleggen met behulp van esthetiek. Zo is er bijvoorbeeld de foto van een zeepaardje in de oceaan met een wattenstaafje in zijn staartje vastgeklemd. Alhoewel we liever een takje zeewier zien, levert het een mooi beeld op. Maar het is niet schoonheid om de schoonheid zelf: deze esthetiek draagt een boodschap met zich mee. Een soort paard van Troje: door de pracht blijf je kijken, waardoor het besef kan indalen.

Misschien is het wel daarom dat wij zo verheugd zijn met het werk van Thirza Schaap. Ze laat ons prachtige stillevens van plastic gebruiksvoorwerpen zien, vaak tegen een pastelkleurige achtergrond. Dit idee startte in Zuid-Afrika waar ze begon met het opruimen van plastic op het strand. Zo vangt ze twee vliegen in één klap. Het plastic verdwijnt van het strand en Thirza gebruikt het plastic voor haar foto’s, waarmee ze meer awarenesswil creëren.

Thirza Schaap – Musselmania (2017) – 60×40 cm, oplage 15

De foto ‘Veil’ is een abstracte compositie van een wit stuk rond plastic met daarop een klein bouwsel van gebogen rietjes. De gekleurde rietjes zijn in elkaar geschoven, waardoor het geheel heel vrolijk oogt! Daarnaast is de achtergrond zachtgeel en de ondergrond zoet roze: je gaat er vanzelf van glimlachen. En dat is nu juist de kracht van dit werk. Je wordt gelokt met blije kleuren en een speelse compositie, maar vervolgens geconfronteerd met de schaduwzijde van onze productiemaatschappij en de enorme hoeveelheid single-useplastic die daaruit voortkomt. Zo heb je niet alleen een mooi kunstwerk boven de bank, maar ook een verantwoorde!

Tekst: De Kunstmeisjes

Thirza Schaap

 • Thirza Schaap

  Veil (2017)
  € 1025,-

 • Thirza Schaap

  Dune (2017)
  € 1025,-

 • Thirza Schaap

  Musselmania (2017)
  € 1350,-

 • THIRZA SCHAAP – Plastic Ocean

  Thirza Schaap werkt als fotograaf in Amsterdam, en strijd als een warrior tegen plastic. Ze zoekt de stranden af op zoek naar alle plastic dat als een constante stroom aanspoelt. Daarmee maakt ze prachtige composities om de kijker het beeld in te trekken. Pas in tweede instantie besef je als kijker de lelijkheid van dit actuele thema. De foto's laten je ervaren en letterlijk voelen hoe het in de wereld gesteld is.

  Lees verder: THIRZA SCHAAP – Plastic Ocean
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: