Video: Maria Barnas maakte een poëtische piratenzender voor AMC

Patiënten en bezoekers die in de nieuwe Spoedeisende hulp van het AMC binnenkomen, kunnen hun gedachten verzetten dankzij speciaal voor deze ruimte ontworpen kunstwerken. Maria Barnas maakte korte gedichten, Haiku's, over tijd en tijdsbeleving - deze worden getoond - 'breken in' - op de informatieschermen. Ook maakte ze gedichten op glas en een speciale website waar bezoekers van het AMC zelf gedichten kunnen achterlaten.

Maria Barnas AMC portret 1Kijktip: We Like Art en Bart van den Broek van Filmdoc maakten in opdracht van de AMC Kunstichting dit videoportret waarin Maria Barnas prachtig vertelt over haar werk YOU SAY TIME IS A RIVER. Het is genot om haar te horen formuleren.

Uit de begeleidende tekst van het AMC: “Iedereen in een wachtkamer leeft in een eigen tijd. Voor sommigen verstrijkt de tijd als stroop, voor anderen pulseert de tijd als een stroboscoop. Menigeen verliest elk gevoel van tijd door in gedachten naar andere plekken te vertrekken. Met poëzie besloot Maria Barnas om voor de Spoed Eisende Hulp een ruimte te scheppen waarin ze die uiteenlopende tijdslijnen voor de bezoeker betreedbaar maakt.

Op de werkeilanden staan haar dichtregels op het glas. Het zijn fragmenten uit dertig gedichten die ze voor de Spoedeisende hulp schreef, en die als screensavers verschijnen op de monitors in de behandelkamers. Tussen medische gepersonaliseerde informatie door doemen ze op als tekstwolken, digitaal geanimeerd. De woorden verschijnen letter voor letter in beeld, een woord per regel, en verdwijnen wanneer je ze hebt gelezen in de geschiedenis, als digitale cijfers op een klok.”

Maria Barnas AMC gedichtfragment

De gedichten zijn na te lezen in de digitale gedichtenbundel die Barnas voor het AMC samenstelt, op de website www.yousaytime.com

Eerder toonden we het werk in opdracht van Jacco Olivier, binnenkort volgt Rosa Smalen.

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: