Interview met Sarah Verbeek

Speciaal voor de tentoonstelling Lust for Life, Painting Today vragen we een aantal van de deelnemende kunstenaars naar het werk dat zij bij ons tonen. Dit keer graag je aandacht voor Sarah Verbeek (1974). Verbeek volgde de kunstacademie Artez in Arnhem en doorliep in 2009-2010 de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In 2010 won ze de Buning Brongers Prijs.

Sarah Verbeek 1Ha Sarah, welke werken van jou zijn er straks in de tentoonstelling te zien?

Een schilderij en een tekening. Ze gaan allebei over een bepaald effect van licht.In het schilderij is het een schaduw die over een vorm en de achtergrond heen valt. In de tekening gaat het over een transparante vorm en blokkeren de blauwe vormen het licht. Waar ze achter de transparante vorm doorlopen zijn ze nog als silhouet zichtbaar. Wat ik belangrijk vind is dat de schaduw, of (in het geval van het silhouet) het silhouet, niet een laag eroverheen is, maar een kleur.

Sarah Verbeek werk op papier

Wat betekent schilderen en de schilderkunst voor jou?

Ik houd ervan als er veel geschilderd is aan een schilderij, als het goed gedaan is, met skills, en dat ik het niet meteen snap maar het direct mijn verbeelding aanspreekt.

Als ik aan een schilderij begin heb ik nog niet een heel uitgewerkt plan. Meer een fenomeen wat ik wil uitproberen. Al schilderend kom ik er dan achter wat er aan moet gebeuren. Ik probeer daarbij open te staan voor wat er ook maar in me opkomt. Ik wil voorbij aan mijn beperkingen en probeer altijd alert te blijven dat dingen nog extremer kunnen. Ik kijk altijd of ik dingen anders kan doen dan hoe ik het eerder deed en soms gebruik ik wel dingen die ik in een vorig werk heb ontdekt. Door het ene kom ik weer op ideeën voor het volgende. De werken op papier geven me wel soms een idee voor een schilderij. Maar het vergt een totaal andere aanpak: op papier of schilderij. Dus als ik iets wil schilderen wat ik eerder al op papier heb gedaan is het niet gezegd dat dat werkt.

Hoe ziet jouw gemiddelde atelierdag er uit?

Veel in tubes knijpen, schilderen, schrijven en schetsen en werken op papier.

studio Sarah Verbeek

Hoe vind je het dat je werk straks te zien is samen met 60 collega-schilders?

Ik ben benieuwd! Het wordt wel druk denk ik, veel verschillende visies op schilderen.

Lust for Life heet de tentoonstelling – kun je je daar in vinden?

Het klinkt goed. Het is energiek en positief.

Heb je nog mooie plannen voor de komende tijd?

Het eerstvolgende is een solotentoonstelling in Villa de bank in Enschede. De opening is 10 juni (iedereen is uitgenodigd!). Het is een heel mooie ruimte en groot ,dus ik kan echt veel nieuw werk laten zien. En daarna heb ik tentoonstellingen in London, New York en Tokyo.

Sarah Verbeek – binnenkort te zien dus bij Lust for Life in de Westergasfabriek. We willen met de tentoonstelling laten zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat: alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

We werken samen met het Mondriaan Fonds om de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Affiche Sigrid Calon
Lust For Life, Painting Today | 21 – 24 april

Locatie: Westergasfabriek, Machinegebouw, Pazzanistraat 8, Amsterdam

Openingstijden: Donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april 2016 geopend van 11.00 tot 19.00 uur, entree 5 euro.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Westergasfabriek, JurLights, IJM Colour, Budweiser Budvar en alle galeries en kunstenaars.

  • Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today

    Vorige week van 21 tot en met 24 april kon je in het Machinegebouw van de Westergasfabriek de pop-up tentoonstelling LUST FOR LIFE, Painting Today bezoeken. We lieten met de tentoonstelling zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat. Ze is alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

    Lees verder: Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: