Interview met Willem Weismann

1-Willem-Weismann

Reading about metaphors (2015), olieverf op doek, 60 x 50 cm

In aanloop naar de tentoonstelling Lust for Life, Painting Today vragen we een aantal van de deelnemende kunstenaars naar het werk dat zij gaan tonen. Dit keer graag je aandacht voor Willem Weismann (1977). Weismann zat op de Hogeschool van de Kunsten in Arnhem en rondde in 2004 zijn master af aan Goldsmith College in Londen, waarna hij in Londen is blijven wonen. Zijn werk is zowel in Nederland, Engeland en andere Europese landen getoond. In 2015 won Weismann de East London Painting Prize.

Ha Willem, welke werken van jou zijn er straks in de tentoonstelling te zien?

Twee kleine schilderijen uit een serie werken die ik vorig jaar maakte over lezers geabsorbeerd door hun boeken, namelijk reading about metaphors en reading about the subconscious. Deze werken gaan over de vertraagde communicatie tussen maker, werk en toeschouwer. Het boek heeft de rol overgenomen van een schilderij en het verborgen figuur is een portret van de toeschouwer.

Willem-Weismann-2

Reading about the subconscious (2015), olieverf op doek, 60 x 50 cm

Het is een soort doorgeefluik: ik weet nooit wie er later naar mijn werk zal kijken als ik het maak en andersom zien toeschouwers alleen het eindresultaat. Daarnaast vind ik de intense concentratie van lezen een mooi ideaalbeeld van hoe ik graag zou willen dat mensen zich tot mijn werk verhouden.

Wat betekent schilderen en de schilderkunst voor jou?

Voor mij is het een belangrijk onderdeel van mijn bestaan, maar tegelijkertijd is het ook overbodig en zinloos. Een beetje zoals het leven zelf. Het liefst zie ik het als een natuurlijke bezigheid, iets wat je op dezelfde manier doet als eten en slapen, en wat je zo ingewikkeld of simpel kan maken als je zelf wil.

Studio-Willem-Weismann

Hoe ziet jouw gemiddelde atelierdag er uit?

De ene dag gaat het makkelijker dan de andere, maar het is vooral een combinatie van nadenken, kijken en schilderen. Vaak begin ik ’s ochtends met alle andere klusjes, zodat er zo min mogelijk afleiding is als ik aan het werk ga.

Hoe vind je het dat je werk straks te zien is samen met 60 collega-schilders?

Ik heb de laatste jaren niet veel tentoongesteld in Nederland, dus ik ben erg blij dat ik in zoveel goed gezelschap weer iets van me kan laten horen.

Lust for Life heet de tentoonstelling – kun je je daar in vinden?

Jazeker, van Gogh is altijd al 1 van mijn helden geweest en ik heb eind 2014 een maand lang een residentie gedaan in het van Gogh huis in Zundert, waar van Gogh geboren is. Maar ik moet zeggen dat qua film ik me meer kan vinden in de versie van Maurice Pialat uit ’91.

Heb je nog mooie plannen voor de komende tijd?
Ik ben momenteel hard aan het nadenken over een grote serie werken die te zien zullen zijn in de projectruimte van de Zabludowicz Collection in Londen vanaf eind November 2016.

Portret-Willem-Weismann

Willem Weismann – binnenkort te zien dus bij Lust for Life in de Westergasfabriek. We willen met de tentoonstelling laten zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat: alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

We werken samen met het Mondriaan Fonds om de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Affiche Sigrid CalonLust For Life, Painting Today | 21 – 24 april

Locatie: Westergasfabriek, Machinegebouw, Pazzanistraat 8, Amsterdam

Openingstijden: Donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april 2016 geopend van 11.00 tot 19.00 uur, entree 5 euro.

Tickets: koop vast je ticket hier online

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Westergasfabriek, JurLights, IJM Colour, Budweiser Budvar, en alle galeries en kunstenaars.

  • Lust For Life – Painting Today – Westergasfabriek

    We Like Art organiseert van 21 t/m 24 april 2016 een grote pop-up show met actuele schilderkunst in het Machinegebouw in de Westergasfabriek. De verkooptentoonstelling geeft een levendig beeld van de veelvormige staat van de schilderkunst anno 2016: van jong aanstormend talent tot internationaal toonaangevende kunstenaars.

    Lees verder: Lust For Life – Painting Today – Westergasfabriek
  • Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today

    Vorige week van 21 tot en met 24 april kon je in het Machinegebouw van de Westergasfabriek de pop-up tentoonstelling LUST FOR LIFE, Painting Today bezoeken. We lieten met de tentoonstelling zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat. Ze is alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

    Lees verder: Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: