Interview met Koen Vermeule

In aanloop naar de tentoonstelling Lust for Life, Painting Today vragen we een aantal van de deelnemende kunstenaars naar het werk dat zij gaan tonen. Dit keer graag je aandacht voor Koen Vermeule (1965).

Koen VermeuleHope (2016), olieverf/doek, 120 x 90cm

Koen Vermeule doorliep in 1990-1992 De Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en schilderde sindsdien aan een oeuvre dat zich kenmerkt door licht en helderheid. Vermeule is virtuoos in zijn verfgebruik en heeft een scherp oog voor iconische beelden. Zijn werk is verspreid in binnen- en buitenland in talloze collecties. Daarnaast is Vermeule ook gastdocent aan verschillende kunstacademies.

Ha Koen, welke werken van jou zijn er straks in de tentoonstelling te zien?

Er komen twee werken: de gouache Mobile Me en het schilderij Hope. De kleine gouache is een zelfportret met het licht van een mobiele telefoon in een tentje. Het schilderij is een jongen, spelend op zijn gitaar. Buiten, van binnenuit op de rug gezien.
Koen Vermeule MOBILE MEMobile Me (2016), gouache op papier in lijst, 30 x 40 cm

Wat betekent schilderen en de schilderkunst voor jou?

Schilderkunst kan reflecteren op de tijd waarin we leven. Zoals een dichter met woorden een gedicht componeert, probeer ik met beelden iets te zeggen over de wereld. Voor Mobile Me heb ik twee nachten in oktober ergens in de middle of nowhere in een tentje doorgebracht. Ik denk dat het belangrijk is in te kunnen voelen hoe het is om met nul graden onderweg te moeten zijn. Met Hope wil ik de veerkracht van jeugd en de positieve zeggingskracht van muziek laten zien.

Hoe ziet jouw gemiddelde atelierdag er uit?

9.00u naar het atelier, hele dag werken, af en toe reflecteren, VRT radio 1 Belgie, kunstboeken.

 

 

Bekijk het bijzondere portret van Koen Vermeule in de reeks Hollandse Meesters van Sherman de Jesus.

Hoe vind je het dat je werk straks te zien is samen met 60 collega-schilders?

Mooi zo’n grote tentoonstelling met veel kunstenaars.

Lust for Life heet de tentoonstelling – kun je je daar in vinden?

Lust for Life vind ik een prachtige titel, poëtisch en vol positief vuur! Love it!

Heb je nog mooie plannen voor de komende tijd?

In mei ga ik naar Italië voor het EK kata judo. In juni toon ik mijn werk bij Galerie Anja Knoess in Keulen, in augustus verblijf ik in het gastatelier van het Van Goghhuis, daarna in september de tentoonstelling The Power of the Avant Garde in Bozar en in november is mijn werk te zien bij Borzo in Amsterdam.

Portret Koen Vermeule

Koen Vermeule- binnenkort te zien dus bij Lust for Life in de Westergasfabriek. We willen met de tentoonstelling laten zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat: alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

We werken samen met het Mondriaan Fonds om de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Schermafbeelding 2016-03-16 om 10.29.29Lust For Life, Painting Today | 21 – 24 april

Locatie: Westergasfabriek, Machinegebouw, Pazzanistraat 8, Amsterdam, locatie op Google Maps

Openingstijden: Donderdag 21, vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 april 2016 geopend van 11.00 tot 19.00 uur, entree 5 euro.

Hier zie je welke 70 kunstenaars en galeries meedoen: link.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Westergasfabriek, JurLights, IJM Colour, Budweiser Budvar en alle galeries en kunstenaars.

  • Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today

    Vorige week van 21 tot en met 24 april kon je in het Machinegebouw van de Westergasfabriek de pop-up tentoonstelling LUST FOR LIFE, Painting Today bezoeken. We lieten met de tentoonstelling zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat. Ze is alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

    Lees verder: Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today
  • Bekijk de videoportretten uit de reeks Hollands Meesters online in HD – deel 1

    Al eerder schreven we over het bijzondere videoproject Hollandse Meesters, we verzamelden voor onze lezers linkjes naar de eerste 40 kunstenaarsportretten. Vanuit We Like Art kon je eenvoudig doorklikken naar de betreffende ‘Uitzending Gemist’ pagina’s van RTV-NH. Embedden en afspelen op onze eigen site lukte toen nog niet. Goed nieuws: de eerste 40 van de 80 video's zijn nu vrij te embedden en online te verspreiden.

    Lees verder: Bekijk de videoportretten uit de reeks Hollands Meesters online in HD – deel 1
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: