Gerco de Ruijter – speciale editie TAG #4

Gerco de Ruijter maakt sinds eind jaren 80 foto’s waarin landschappen veranderen in abstracte patronen. Zijn foto’s waren te zien bij onze verkooptentoonstellingen in de Westergasfabriek en op Art Rotterdam en nu bieden we een speciale editie aan die hij uitbrengt bij zijn nieuwe boek.

1-Gerco-de-Ruijter-speciale-editie-TAG

Gerco de Ruijter, TAG #04 (2014), archival inkjetprint op dibond, 30 x 30 cm, oplage 30), € 425,- (inclusief het boek Almost Nature). Boek en de print zijn beide genummerd en gesigneerd.

In eerste instantie lijkt TAG #04 een abstract grid van groene en gelige tinten, maar bij nadere beschouwing lijken de groene vormen wel bomen of planten. Het is een van bovenaf gefotografeerde hoeveelheid tuinplanten die wachten tot ze op transport gaan. De gele kaartjes zijn labels met alle informatie over de planten.

2-Gerco-de-Ruijter-speciale-editie-TAG-4-detail

Detail van de speciale editie TAG #4

Gecultiveerde landschappen, zoals bloemenvelden maar ook echte natuur en erosies vervreemden doordat De Ruijter ze van bovenaf fotografeert. Hij laat een vlieger op met een camera. Zelf blijft hij op de grond staan en hij weet dus ook pas achteraf hoe het landschap er van bovenaf uitziet. Ook voor hem blijft het een onbekend perspectief. Op de foto’s is geen horizon zichtbaar en ook de omgeving blijft onbelicht. De schaal van het gefotografeerde en de context ontbreken, waardoor je nooit helemaal zeker bent waar je naar kijkt. De Ruijter is op zoek naar onderliggende abstracties en structuren in de natuur.

In het boek Almost Nature wordt met foto’s uit 2003-2015 een overzicht gegeven van deze fotoserie. Het bevat zowel foto’s van Hollandse tuinbouwlandschappen, maar ook van surreële landschappen in onder andere Dubai, IJsland en de Verenigde Staten.
Daarnaast staan er teksten in van schrijver Dirk van Weelden en Kelly Gordon Margolis, curator van het Hirshhorn Museum in Washington DC. In deze video kun je alvast een kijkje in het boek nemen.

Tot en met 6 februari kun je recente foto’s en films van De Ruijter zien in zijn solotentoonstelling Extended View bij Galerie Kranendonk in Den Haag.

De editie TAG #4 en andere beschikbare edities van Gerco de Ruijterstaan in onze shop.

  • 5 vragen aan Gerco de Ruijter

    In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Gerco de Ruijter die onlangs bij The Huffington Post nog de hemel in werd geprezen.

    Lees verder: 5 vragen aan Gerco de Ruijter
  • Gerco de Ruijter – Grenspaal 367 51°21’30.93″ N 3°22’31.44″ E ’t Zwin (2006)

    Gerco de Ruijter (1961, Vianen) toont momenteel zijn nieuwste werk in het Stedelijk Museum Schiedam in de tentoonstelling Permanent Kwadraat (nog t/m 10 april 2011). Hij is door het museum uitgenodigd om zijn werk te combineren met een selectie werken uit het museum. Bij Trendbeheer kun je een bescheiden indruk krijgen hoe dat eruit ziet. Als je toch naar Art Rotterdam gaat… probeer dan zeker even langs Schiedam te gaan.

    Lees verder: Gerco de Ruijter – Grenspaal 367 51°21’30.93″ N 3°22’31.44″ E ’t Zwin (2006)
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: