Bijzondere zeefdrukken van Kees Goudzwaard

Kees Goudzwaard (1958, Utrecht) is een schilder die een geraffineerd spel speelt met illusies. Zijn doeken komen tot stand door zijn kenmerkende collage-techniek waarbij hij transparante vellen met stukjes tape aan elkaar maakt. Geslaagde composities zet hij om naar schilderijen, schilderijen met vele lagen transparante verf en zalige details.

GoudzwaardYellowGap

Two Gaps (Yellow), 2014, zeefdruk, drukspiegel 60 x 80 cm papier 70 x 100 cm, oplage 15, € 500

Wat hij maakt lijkt zo bedrieglijk echt, dat je echt drie keer moet kijken of dat plakbandje niet gewoon een echt plakbandje is. Het resultaat is bijna tegengesteld. Het zijn werken die haast volmaakte figuratieve nabootsingen zijn en tegelijk wonderlijke abstracte beelden die vol licht en raadsels zitten.

2-Kees-Goudzwaard-Kraag

Kraag (2000), gedrukt op karton, vorm uitgesneden, zeefdruk, 80 x 100 cm, oplage 20, € 1.500

We citeren uit een mooie tekst van Inge Pollet: “Voor alle schilderijen maakt Kees Goudzwaard modellen van flinterdunne materialen zoals papier, transparante folie en tape. Weken, soms maanden werkt hij aan de ‘prototypes’ voor zijn schilderijen. Tijdens het schilderen brengt hij zorgvuldig dunne, egale verflagen over elkaar aan om een zo nauwkeurig mogelijke weergave te bereiken van het papieren model. In feite bouwt hij het papieren model in verf op het schilderdoek weer op.”

3-Kees-Goudzwaard-zaaloverzicht-Middelburg_2014

Installatiefoto Vleeshal, Middelburg

Dit lijkt een klinisch uitgangspunt maar de schilderijen van Goudzwaard zijn alles behalve koel en theoretisch. Ze ogen groots, voornaam en fragiel en speels tegelijk. Wat een licht en een power!

Deze kunstenaar uit de stal van de Antwerpse galerie Zeno X had in 2014 nog een galeriesolo (Collected Details) en soleerde museaal in de Vleeshal in Middelburg (Between Red and a Transparant Plane). Graag wijzen we je ook nog even op een fraaie publicatie van ROMA publishers die verscheen bij de tentoonstelling in de Vleeshal: (€ 16,-) een leporello met recent werk van Goudzwaard (hier te bestellen).

4-Kees-Goudzwaard-Cape

Cape (2000), gedrukt op karton, vorm uitgesneden, zeefdruk, 100 x 100 cm, oplage 21, € 1.500

Heel tof dat we hier op We Like Art vier bijzondere zeefdrukken kunnen tonen van Kees Goudzwaard. Het zijn 3 werken uit een serie kragen die op de zeef zelf gemaakt zijn door de kunstenaar. De Kraag heeft bijvoorbeeld maar liefst 22 drukgangen, alle details zijn handmatig aangebracht. Two Gaps heeft iets minder drukgangen maar is ook met folie op de zeefdrukplaat gemaakt.

5-Kees-Goudzwaard-Schouderstuk

Schouderstuk (2000), gedrukt op karton, vorm uitgesneden, zeefdruk, 80 x 100 cm, oplage 20, € 800

6-Schouderstuk-Kees-Goudzwaard-in-Lijst

Schouderstuk in lijst

Als je meer informatie wil of de werken wil bestellen: check de werken in onze Shop.

  • Kees Goudzwaard – Cape, 2000

    Kees Goudzwaard (1958, Utrecht) is een zeldzame illusionist met papier, tape en doek. Wat hij maakt lijkt zo bedrieglijk echt, dat je echt drie keer moet kijken of dat plakbandje niet gewoon een echt plakbandje is. Hij geeft een verbluffend nieuwe definitie van wat reflectie, transparantie, werkelijkheid en illusie zijn in een wereld waarin je alles na kunt maken en toch weer niet.

    Lees verder: Kees Goudzwaard – Cape, 2000
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: