herman de vries – homage to james lee byars (2011)

Hier op We Like Art doen we ons best om te laten zien dat je van toonaangevende kunstenaars betaalbaar werk kunt kopen en gewoon thuis een plek kunt geven, om je er dagelijks mee te verhouden. Dat is de charme van een mooie kunstaankoop.

1-herman-de-vries In het verleden hebben we laten zien dat ook werk van de Nederlandse deelnemers aan het belangrijkste internationale kunstevenement de Biënnale van Venetië bereikbaar is voor menig portemonnee (zie oa Fiona TanErik van LieshoutMarijke van Warmerdam en Mark Manders). Vandaag een mooie editie van herman de vries (1931, Alkmaar), die met zijn tentoonstelling to be all ways to be in het Rietveldpaviljoen internationaal de aandacht heeft getrokken.

2-herman-de-vries-JJockel

Fotografie: Judith Jockel

herman de vries (inderdaad zonder hoofdletters omdat hij hiërarchie tussen de letters wil vermijden) pakt met de tentoonstelling op 84-jarige leeftijd nog een keer goed uit. Trouw aan het vertrekpunt van zijn kunstenaarschap dat zintuiglijkheid voorop staat in de ervaring en niet het denken, toont hij onder andere poëtische verzamelingen uit de natuur. Vellen met uitgewreven aarde, een vloerinstallatie van geurige rozenblaadjes en ingelijste grassen. Maar ook een installatie van meer dan 100 sikkels, oergereedschap uit de tijd van de eerste mens. Verder zijn er land art en tekstwerken op het eiland Lazzaretto Vecchio, een voormalige kolonie voor pestlijders. Hier bracht hij een aantal plaquettes aan met teksten. Ook heeft hij een deel van het eiland aangewezen als ‘sanctuarium’, een gebied dat niet voor mensen toegankelijk is en waar de natuur haar gang kan gaan. Cool.

3-herman-de-vries-JJockel

Fotografie: Judith Jockel

Bekijk vooral even deze video van Artsy. Temidden van de hectiek en de glitz van het Biennale-bobo festival hoor en zie je herman de vries kalm en aanstekelijk vertellen over zijn werk en dagelijkse schoonheid en vooral hierop opmerkzaam te zijn. “I see, I smell, I taste, I hear, I feel, I think, I eat, I drink, I breathe, I piss, I shit, I love, so, I am.”

Ook de moeite waard is deze video van AVRO’s KunstUur, waarin de vries uitgebreid vertelt over zijn jutterswerk in de lagune van Venetië:  link

4-herman-de-vries-JJockel-

Fotografie: Judith Jockel

In 2011 maakte herman de vries een editie voor Kunstvereniging Diepenheim. Weer staat de zintuiglijke ervaring centraal. Op diverse locaties in Diepenheim en omgeving maakte de vries installaties en deed hij ingrepen. Bij de brug over de Regge plaatste hij een tekstwerk. In de rivier is een vistrap gemaakt, waardoor ook het stromende geluid van de Regge duidelijk hoorbaar is. De kunstenaar vraagt de kijker naar de bewegingen van het water te kijken en te luisteren. De tekst op het bordje op de brug is gebaseerd op ontmoetingen met de Amerikaanse kunstenaar James Lee Byars, die als performance met enige regelmaat een glas Champagne bij zijn oor hield en dan zei: “hear the bubbles”.

5-herman-de-vries

Byars was zeker bekend met de beroemde tekst van Diamant Soetra over de vergankelijkheid van het leven: this shall ye think of all this fleeting world: a star at dawn, a bubble in a stream, a flash of lightning and a summer cloud, a flickering lamp, a phantom and a dream.

6-herman-de-vries

herman de vries “come see, hear the bubbles”,  homage to james lee byars (2011)
gouden opdruk op eikenhout, oplage 30, genummerd en gesigneerd
laatste 10 exemplaren, € 175,- per stuk

7-herman-de-vries

Update: de editie is inmiddels helaas uitverkocht.

 

  • Marijke van Warmerdam

    In de verte (2011)
    Uitverkocht

  • Fiona Tan

    Aftermath (2014)
    € 299,-

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: