Juul Kraijer – Groot overzicht in Assen

Tot en met 20 september 2015 organiseren het Drents Museum en CBK Drenthe een tentoonstelling rond het werk van Juul Kraijer (ooit in Assen opgegroeid). Het Drents Museum toont een selectie uit haar tekeningen en beelden en het CBK Drenthe presenteert gelijktijdig foto’s en video’s van Kraijer.

Juul Kraijer CBK 1

Kraijer is bekend geworden met haar meisjesportretten in houtskool. De afgebeelde androgyne meisjes gaan volledig op in hun transformatie naar bijvoorbeeld een vulkaanlandschap of een slangenlichaam. Uilen, bijen en tongen die zich geheel vanzelfsprekend over het lichaam uitzaaien of uitstrooien. Kraijer werd al jaren geleden internationaal opgepikt en de aankoop van haar werk door het Museum of Modern Art in New York heeft er wel enigszins toe bijgedragen dat er inmiddels wachtlijsten bestaan voor haar werk. Juul Kraijer maakt sinds een aantal jaren ook foto’s in oplage. Heel bijzonder onderstaande – speciaal voor We Like Art gemaakte – vriendelijk geprijsde editie.

Juul-Kraijer-Zonder-titelLJuul Kraijer, Zonder titel, 2013, 24,3 x 17,5 cm, oplage 30, € 450

Uit het persbericht:
“In 1994 studeerde ze met uitsluitend tekeningen af aan de kunstacademie. Dit is bijzonder omdat in ons land in die tijd tekenen nog nauwelijks als zelfstandige discipline gezien werd. Al snel na haar afstuderen was er belangstelling voor Kraijers werk bij verzamelaars, musea en galeries. Ze won in 1998 de Charlotte Köhler Prijs en in 2001 kreeg ze een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. In de jaren daarna is haar werk opgenomen in diverse museale collecties in binnen- en buitenland. Haar werk was onder meer te zien in tentoonstellingen in Engeland, Duitsland, Italië, India en Zwitserland. Haar laatste grote tentoonstelling in Nederland was in 2009 in het Cobra Museum in Amstelveen. Bij de tentoonstellingen in het Drents Museum en CBK Drenthe verschijnt het boek Juul Kraijer, werken 2009-2015De publicatie is een uitgave van WBOOKS (Zwolle).”
Juul Kraijer 2Het is fantastisch om zoveel goed werk bij elkaar te zien van Kraijer! Een regelrechte must-see wat ons betreft.

Juul Kraijer 3Ook heel eervol is het feit dat werk van Juul Kraijer de cover siert een nieuw kloek boek van Thames and Hudson over actuele tekenkunst: DRAWING PEOPLE, The Human Figure in Contemporary Art samengesteld door Hayward Gallery curator Roger Malbert.

Juu Kraijer 4 CBK

Een aantal fotowerken van Juul Kraijer kun je via We Like Art bemachtigen.

JuulKraijerL

Juul Kraijer, Zonder Titel, 2010, digitale print op archiefpapier, 42,3 x 29 cm, oplage 20, € 1.600 (1/20 – 7/20)

 • Juul Kraijer

  Untitled (2012)
  € 1600,-

 • Juul Kraijer

  Zonder Titel (2010 )
  € 1600,-

 • Juul Kraijer

  Zonder titel (2013)
  € 450,-

 • Juul Kraijer – Zonder Titel, 2010

  Juul Kraijer (Assen, 1970) tekent met houtskool en conté op papier meisjesportretten die eigenlijk geen portretten zijn maar meer staan voor een mentale staat. “Mijn tekeningen moeten vluchtig lijken en bijna afwezig, want dat hoort bij het vergeestelijkte karakter dat ze hebben,” zegt ze er zelf over in een mooi interview met Marianne Vermeijden.

  Lees verder: Juul Kraijer – Zonder Titel, 2010
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: