Hard-edge zeefdrukken van Jan van der Ploeg

De visuele power van Jan van der Ploeg (1959, Amsterdam) knalt je tegemoet. We hebben zijn werk hier op het blog al eerder besproken, ook maakte hij voor ons 3 jaar geleden een fraaie Wall met 5 schilderijen op OBJECT Rotterdam.

Jan-van-der-PloegWAVE-2003-silkscreen-print-edition-16

WAVE (2003), zeefdruk, oplage 16, 160 x 120 cm

Hoog tijd om eens aandacht te schenken aan zijn (grote) zeefdrukken die je via ons kunt bemachtigen. NB De drukken zijn lastig op je scherm te beoordelen vanwege de intense kleuren.

We schreven eerder: “Zijn werk is speels en streng tegelijk. De loeistrakke geometrische zeefdrukken, wandschilderingen en schilderijen willen maar 1 ding: bekeken worden en zich als klassiekers in je achterhoofd nestelen.”

Van der Ploeg heeft een indrukwekkend oeuvre opgebouwd van wandschilderingen. In talloze museale tentoonstellingen of permanent als een kloeke ingreep in een architectonische ruimte. Zijn werk herken je onmiddellijk en alleen al die herkenning stemt altijd tot een prettig soort vrolijkheid. De visuele dreun blijft je op een heldere manier bij. Het is alsof de virtuoze afgewogen grote gebaren van de schilder niet bedacht en uitgevoerd zijn, maar al bestonden en alleen maar onthuld. Of draven we nu door?

Jan-van-der-Ploeg-GRIP-2009-silkscreen-print-1

GRIP (2009), zeefdruk, oplage 35, 40 x 104 cm (nb: de grijze baan is zilver)


Jan van der Ploeg heeft inmiddels honderden muurschilderingen op zijn naam staan. Deze zijn over de hele wereld verspreid. Sinds 1997 is zijn werk gebaseerd op slechts 1 teken of logo, net hoe je het wilt zien, zoals bijvoorbeeld de ‘grip’. Het handvat van een kartonnen verhuisdoos geeft hem alle mogelijkheden om te schilderen wat hij wil. Het geeft hem letterlijk grip op het schilderen, hij abstraheert en reduceert de vorm, rekt het uit of neemt een detail, hij kan er alle kanten mee op.

Jan-van-der-Ploeg-BIG-CALM-2010-silkscreen-print-edition-25

BIG CALM (2010), zeefdruk, oplage 25, 50 x 40 cm

De kunstenaar kan in de schilderstraditie geplaatst worden van De Stijl, Piet Mondriaan (abstractie in een strenge systematiek) en het (Amerikaans) Minimalisme (Ellsworth Kelly). Maar ook de straatcultuur met zijn tags en graffiti sijpelen door in zijn werk.

Jan-van-der-Ploeg-West-4th-2008-silkscreen-25

West 4th (2008), zeefdruk, oplage 25, 65 x 50 cm

Hier kun je de genummerde en gesigneerde zeefdrukken bestellen: link

Hier zie je Grip als Wall Painting:

Jan van der Ploeg Wall Painting Grip

 • Jan van der Ploeg

  GRIP (2009)
  € 765,-

 • Jan van der Ploeg

  WAVE (2003)
  € 1525,-

 • Jan van der Ploeg

  BIG CALM (2010)
  € 475,-

 • Jan van der Ploeg

  West 4th (2008)
  € 625,-

 • Jan van der Ploeg

  BLAST (2018)
  € 625,-

 • Een nieuwe Wall met Jan van der Ploeg @ OBJECT Rotterdam

  Wat een visuele power, we zijn heel blij met de Wall die Jan van der Ploeg (1959, Amsterdam) speciaal maakte voor onze deelname aan OBJECT Rotterdam. Op een behang van speciale off-set posters hangen 5 schilderijen te zinderen. Speels en streng tegelijk.

  Lees verder: Een nieuwe Wall met Jan van der Ploeg @ OBJECT Rotterdam
 • Jan van der Ploeg over monumentale ingrepen en hard edge schilderen op klein formaat

  Jan van der Ploeg heeft een indrukwekkend oeuvre opgebouwd van wandschilderingen. In talloze museale tentoonstellingen of permanent als een kloeke ingreep in een architectonische ruimte. Zijn werk herken je onmiddellijk en alleen al die herkenning stemt altijd tot een prettig soort vrolijkheid. De visuele dreun blijft je op een heldere manier bij. Het is alsof de virtuoze afgewogen grote gebaren van de schilder niet bedacht en uitgevoerd zijn, maar al bestonden en alleen maar onthuld.

  Lees verder: Jan van der Ploeg over monumentale ingrepen en hard edge schilderen op klein formaat
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: