Bekijk de videoportretten uit de reeks Hollands Meesters online in HD – deel 1

Al eerder schreven we over het bijzondere videoproject Hollandse Meesters, we verzamelden voor onze lezers linkjes naar de eerste 40 kunstenaarsportretten. Vanuit We Like Art kon je eenvoudig doorklikken naar de betreffende ‘Uitzending Gemist’ pagina’s van RTV-NH. Embedden en afspelen op onze eigen site lukte toen nog niet. Goed nieuws: de eerste 40 van de 80 video's zijn nu vrij te embedden en online te verspreiden.

Marc-Bijl

In 2010 bij de kick-off van het project beloofde het Mediafonds:

“De portretten zullen beschikbaar zijn voor uitzending op de regionale omroep en bij exposities in musea. Daarnaast blijven de portretten permanent beschikbaar op een website, waarmee een maximale toegankelijkheid gegarandeerd is.”

Die website waar de portretten permanent te zien zijn is er nu. Gek genoeg niet op de site van Hollandse Meesters zelf, niet bij Uitzending Gemist pagina van AVRO’s Kunstuur en ook niet bij ArtTube maar bij het nog vrij lastig te vinden eu1, een platform van en door professionele film- en televisiemakers. De logica ontgaat ons een beetje.

Philip-Akkerman

Nog even over dit mooie project. De Hollandse Meesters van de 21e eeuw is geen stoffige Teleac reeks, maar een serie heerlijke videopareltjes van elk 10-15 minuten. Kunstenaarsportretten gemaakt door gelauwerde filmmakers en editors. De eerste reeks van 20 films werd gepresenteerd in 2010 en was te zien bij Cultura en bij de regionale omroepen – en in de door Rob Vrijen ontworpen mobiele mini-bioscoopjes in veel musea en bij ons in de Westergasfabriek bij de eerste editie van Start Buying Art.

UPDATE 15 januari 2016: Inmiddels zijn de video’s sinds juni 2015 helaas niet meer online te bekijken. Het videokanaal eu1 waar de video’s te zien waren, is overgezet naar Makers Channel. Een omgeving die blijkbaar niet geschikt is voor de video-portretten. Interakt, de producent van de reeks, gaat op zoek naar een ander videokanaal maar kan niet aangeven wanneer Hollandse Meesters weer online staat. Voor dit moment kunnen ze geen alternatief bieden.

Wij vinden het een kwalijke zaak dat dit zo lang duurt.

Ondertussen kun je op Youtube een aantal portretten zien – versnipperd aangeboden door regionale omroepen en individuele kunstenaars. Hoe moeilijk is het om de video’s integraal te uploaden naar een kanaal op Youtube of Vimeo…

UPDATE: 29 januari 2016

Yes, de video’s staan online op de na 5 jaar eindelijk gemaakte site. De video’s spelen op Youtube en zijn ook te embedden. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Bekijk de videoportretten hier: link

 • Bekijk 20 videoportretten uit de reeks Hollands Meesters online in HD – deel 2

  Al eerder schreven we over het bijzondere videoproject Hollandse Meesters, we verzamelden voor onze lezers linkjes naar de eerste 40 kunstenaarsportretten. Vanuit We Like Art kon je eenvoudig doorklikken naar de betreffende ‘Uitzending Gemist’ pagina’s van RTV-NH. Embedden en afspelen op onze eigen site lukte toen nog niet. Goed nieuws: de eerste 40 van de 80 video's zijn nu vrij te embedden en online te verspreiden.

  Lees verder: Bekijk 20 videoportretten uit de reeks Hollands Meesters online in HD – deel 2
 • Video: Scarlett Hooft Graafland vertelt over March With Many Dots

  En dan nu graag je aandacht voor ons nieuwe videoproject. De AMC Kunststichting vroeg We Like Art om een serie video’s te maken van grote kunstopdrachten in het AMC. Zoals je misschien wel weet hangt het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam van onder tot boven vol met kunst. Circa 6.000 schilderijen, foto's, werken op papier, monumentale objecten en video’s zitten er in de collectie. Je kunt er met gemak een middag rondstruinen en dan nog heb je lang niet alles gezien.

  Lees verder: Video: Scarlett Hooft Graafland vertelt over March With Many Dots
 • Wouter van Riessen – Videoportret

  "Natuurlijk kun je komen filmen – ik zit nu tijdelijk in het atelier van Peer Veneman, een mooie lichte hoge ruimte in een oude katholieke meisjesschool in de Amsterdamse Fagelstraat", aldus Wouter van Riessen afgelopen februari. En dat is natuurlijk wat je graag wil horen als je naar een geschikt onderwerp zoekt voor een pilotvideo voor We Like Art.

  Lees verder: Wouter van Riessen – Videoportret
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: