5 Vragen over het werk van Ed van der Elsken

In deze reeks vragen we een aantal kunstenaar naar het werk dat ze tonen bij We Like Art @ Art Rotterdam. Van 5 t/m 8 februari tonen we recht tegenover de hoofdingang van Art Rotterdam betaalbaar werk van gevestigde en opkomende kunstenaars. Vandaag je speciale aandacht voor het werk van Ed van der Elsken (1925-1990). Nadine van der Vlies van Annet Gelink Gallery vertelt meer over zijn werk.

Ed-van-der-Elsken-Prinsengracht

Ed van der Elsken, Prinsengracht (1958), silver gelatin print, analogue barite print on Ilford neutral tone paper, 30 x 40 cm, oplage 20

Kun je iets vertellen over hoe deze werken tot stand zijn gekomen?

De Groenburgwal en Snoekjesgracht foto’s van Ed van der Elsken zijn opgenomen in Van der Elsken’s recent opnieuw gepubliceerde boek Amsterdam! Oude foto’s 1947-1970.

Ed van der Elsken schreef zelf over de mensen gefotografeerd in Amsterdam!: “Mijn Amsterdam. Mijn Amsterdammers. Vaak gabbertjes, waar je “Ha die Ome Sjaak” tegen zegt, of “Tante Nel!”, of “Hee, ouwe ruigpoot”, of “Dag moppie”. Mensen uit fatsoenlijke buurten, de Nieuwmarkt, de Zeedijk, de wallen, de Nieuwendijk, de Haarlemmerstraat, de Jordaan, de Jodenbuurt, de Kinkerbuurt, de Pijp, de Eilanden, Wittenburg, Kattenburg. Mensen die nooit op de Apollolaan komen of op de Goudkust, nou ja misschien als Melkboer, of als inbreker.”

De Prinsengracht foto maakte Van der Elsken in dezelfde periode en nam hij vanuit het raam van zijn appartement aan de Prinsengracht. Amsterdam was een van Van der Elsken’s grootste bronnen van inspiratie, vooral de omgeving en de bewoners van de Nieuwmarkt, Zeedijk en het Waterlooplein waren erg belangrijk voor hem. Hier vond hij de ziel van een Amsterdam dat volgens hem langzaam aan het verdwijnen was.

Ed-van-der-Elsken-Snoekjesgracht

Ed van der Elsken, Snoekjesgracht II (1956), silver gelatin print, analogue barite print on Ilford neutral tone paper, 30 x 40 cm, oplage 20

Wat is Ed van der Elsken Archives?

In september 2014 opende naast Annet Gelink Gallery een nieuwe ruimte: Ed van der Elsken Archives, gewijd aan het werk van de geroemde Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken. Annet Gelink werkt al twintig jaar met de nalatenschap van deze fotograaf en met de groeiende belangstelling voor het werk van Van der Elsken voelt de Archives als een natuurlijke volgende stap. Ed van der Elsken Archives zal permanent het rijke en gevarieerde oeuvre van Van der Elsken laten zien.

Het doel van deze ruimte is de erfenis en het werk  voor het publiek toegankelijk te houden, op een manier zo levendig als de werken zelf. Zijn foto’s, films, boeken en dia’s worden in wisselende presentaties getoond. Met Van der Elskens nalatenschap als uitgangspunt zullen er tentoonstellingen worden georganiseerd in samenwerking met mensen uit de wereld van de mode, kunst, film en literatuur.

Het idee voor de Archives ontstond met de tentoonstelling Look.Ed!, in Annet Gelink Gallery in 2012. Hiervoor werden Rineke Dijkstra, Marlene Dumas en Marijke van Warmerdam gevraagd een keuze te maken uit Van der Elsken’s rijke oeuvre. De daaruit resulterende show liet naast de hele breedte van Van der Elsken’s werk ook de respons zien die zijn foto’s oproepen. In het spoor van deze tentoonstelling hopen we dat Ed van der Elsken Archives een ruimte zal worden die frisse en nieuwe perspectieven laat zien op werk dat al tientallen jaren toegankelijk is voor het publiek. Zo laat onze huidige tentoonstelling Color & Motion nog nooit tentoongestelde Polaroids van Robby Müller zien naast zijn selectie uit het archief van Van der Elsken.

Ed-van-der-Elsken-Groenburgwal

Ed van der Elsken, Groenburgwal (1956), silver gelatin print, analogue barite print on Ilford neutral tone paper, 30 x 40 cm, oplage 20

Waarom kiezen jullie ervoor dit werk te laten zien?

Naast dat Van der Elsken bekend staat als een van de belangrijkste Nederlandse fotografen, zijn de beelden die hij vastlegde ook zeer belangrijk geweest voor het beeld dat wij nu hebben van Amsterdam en Nederland van de jaren ’50 tot ’80. Wat veel mensen echter niet weten is dat het werk van Van der Elsken ook te koop is en als editieprint juist ook betaalbaar is. We willen zo naar voren brengen dat iedereen een Van der Elsken kan bezitten; een sentiment dat wellicht ook past bij een fotograaf die zijn camera op het ‘gewone’ volk richtte.

Wat maakt deelname aan deze tentoonstelling van We Like Art aantrekkelijk?

Als galerie hopen we zo een wat jonger publiek te bereiken, die misschien nog niet bekend is met de galerie. Juist omdat er wellicht een beeld is dat wat er in de galeriewereld gebeurt losstaat van het grotere publiek. Ook bij galeries die zich richten op contemporaine kunst is kunst toegankelijk, zowel inhoudelijk als financieel. Het is vooral het meer laagdrempelige en toegankelijke van We Like Art dat ons aantrekt.

Waarop verheug je je bij deze nieuwe editie van Art Rotterdam?

De opening, de mensen, de sfeer, zien wat onze collega’s bij andere galeries tonen. Om een groot publiek te laten zien wat wij belangrijk vinden en gezien moet worden. Dit jaar tonen we een geweldig aansprekende installatie van Nederlandse kunstenaar Dick Verdult.

Waar kunnen we het werk van Ed van der Elsken het komende half jaar zien?

In maart zal het werk van Ed van der Elsken in Tokyo te zien zijn bij Taka Ishii Gallery. Wat dichter bij huis is zijn werk tot 1 februari te zien in de tentoonstelling Imprimés bij Le Point du Jour in Cherbourg-Octeville. Ook tot 1 februari loopt de tentoonstelling How Far How Near in het Stedelijk Museum Amsterdam, dat ook werk van Ed toont.

Ed van der Elsken, AUTO-Polaroid, 1979, Polaroid

Kom deze werken bekijken bij Start Buying Art @ Art Rotterdam. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars.

We werken samen met het Mondriaan Fonds om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art @ Art Rotterdam
Locatie: Van Nellefabriek, Van Nelleweg 1, 3044 BC Rotterdam
Openingstijden: Donderdag 5, zaterdag 7 en zondag 8 februari 2015 geopend van 11.00 – 19.00 uur. Vrijdag 6 februari 2015 geopend van 12.00 – 21.00 uur
Gratis toegang

Meer informatie: www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: