5 Vragen aan Martijn Schuppers

In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Martijn Schuppers.

1315-I-V

Martijn Schuppers, #1315/I-V (2013), acryl, alkyd en olieverf op polyester doek, elk 65 x 45 cm, oplage 5.

Schuppers heb je al bij heel wat van onze tentoonstellingen voorbij zien komen, wij zijn heel enthousiast over zijn speelse werk binnen strenge randvoorwaarden.  Een abstracte schilder pus sang die een mooie clash beleefde met de driftig fronsende Jasper Krabbe in een item van Avro’s ArtMen. Bekijk als aanvulling op onderstaand interview de video met een bezoek aan het atelier van Schuppers.

Ha Martijn, kun je iets vertellen over hoe deze werken tot stand zijn gekomen?

“Deze multiple is een voortzetting van het werk dat van 2011 tot 2013 is ontstaan voor mijn laatste solo tentoonstelling bij VOUS ETES ICI getiteld WHITEOUT (wiki). Deze werken reflecteren sterk in het (dag)licht door het gebruik van aluminiumverf en verfsoorten die gemaakt zijn uit mica om bijvoorbeeld parelmoer te imiteren. Onder invloed van het licht zijn ze dus zeer relatief in hun voorkomen, maar ook ten opzichte van de kijker die op elke andere plek ten opzichte van het schilderij iets anders zal zien: van sterke contrasten tot een bijna monochroom beeldoppervlak.”

Waarom laat je juist dit werk zien in de Westergasfabriek?

“In de eerdere edities van Start Buying Art heb ik foto’s getoond. Toch bestaat het overgrote deel van mijn oeuvre uit schilderijen. #1315/I-V(2013) is hier een goed voorbeeld van en tegelijkertijd een multiple die zich uitermate goed leent voor deze tentoonstelling.”

Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

We Like Art is een aantrekkelijk podium voor zowel de kunstenaar als de kunstkoper/geïnteresseerde. Naast de tentoonstellingen die er worden gemaakt is er de website die altijd actueel is. Een frisse manier van kunst tonen en kopen die inmiddels haar succes al heeft bewezen. Start Buying Art is ook een uitgelezen plek voor de nieuwe kunstverzamelaar. Een tentoonstelling met kwalitatief goede kunst tegen schappelijke prijzen. Wat wil je nog meer?”

Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen?

“Ik zou het werk eerst live willen zien om dat te bepalen, maar de deelnemerslijst maakt hebberig. Een werk van Jan Maarten Voskuil of Gerco de Ruijter behoort tot mijn favorieten.”

Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

“Het hok in en werken aan enige ideeën die ik heb rondom een combinatie van werken. Meer als installatie met daarin schilderijen en blacklight. Een poging daartoe was onlangs te zien in Buro Groningen. Ik zal dit een vervolg geven in een kleine tentoonstelling met de Duitse beeldhouwer Jan Scharrelman bij Gagarin, een klein non-profit-podium in Düsseldorf van dit jaar. ”

Kom dit werk bekijken in de Westergasfabriek tijdens de aftrap van het nieuwe galerieseizoen. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars. We werken samen met het Mondriaan Fonds om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 4 t/m 7 september 2014
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-
Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: