5 Vragen aan Sara Bjarland

In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Sara Bjarland.

SaraBjarlandUntitled_yellow

Sara Bjarland, Untitled (yellow)(2012), Inkjet print in lijst, 60 x 48 cm

Bjarland maakte grote indruk bij Art Brussels afgelopen jaar, ze toonde daar bij haar galerie Hopstreet Gallery een grote wand foto’s van gefnuikte luxaflexenCollapses – die bijna personages werden. In de Westergas een mooi portret van een uit huis gezette kamerplant.

Ha Sara, kun je iets vertellen over hoe dit werk tot stand zijn gekomen?

“Dit werk is van 2011. Toen ben ik begonnen om kamerplanten van straat te verzamelen en naar mijn atelier te brengen om te fotograferen. Ik vind het interessant om de halfdode (of soms helemaal dode) planten af te beelden; vaak zien ze er tegelijkertijd heel zielig en ook heel grappig uit. Ze weerspiegelen een kwetsbaarheid en ik zie ze ook als een soort gebroken of versleten, bijna lichamelijke figuren.”

Waarom laat je juist dit werk zien in de Westergasfabriek?

“Dit werk vertelt iets over waar ik als kunstenaar geïnteresseerd in ben; vergankelijkheid, kwetsbaarheid, vuilnis, het stadium tussen het leven en de dood, een manier van omgaan met de natuur.”

Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

“Ik vind het fijn als ik met mijn kunst een breed publiek kan bereiken en als mijn kunst mensen kan raken. Kunst kopen kan misschien als een grote stap voelen voor mensen die het nooit eerder hebben gedaan en daarom vind ik dit een mooi een laagdrempelig initiatief van We Like Art.”

Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen?

“Ik heb nog nooit zelf een kunstwerk gekocht, maar er staan wel heel veel mooie werken tussen. Ik hou zelf veel van fotografie, dus het zou waarschijnlijk een foto worden..”

Wat zijn je plannen voor het komende half jaar?

“Ik ben bezig met nieuw werk te ontwikkelen en ben me aan het voorbereiden op een aantal tentoonstellingen. De maand september zit ik ook in een residency in Kunsthuis SYB in Friesland. Half september doe ik mee aan BORG in Antwerpen, in november heb ik een solotentoonstelling in het Finse Instituut in Stockholm, in december doe ik mee aan in een groepsexpo in Boekarest en in januari heb ik een solo in Hopstreet Gallery in Brussel.”

Kom dit werk bekijken in de Westergasfabriek tijdens de aftrap van het nieuwe galerieseizoen. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars. We werken samen met het Mondriaan Fonds om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 4 t/m 7 september 2014
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-
Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop

 

  • Sara Bjarland

    Untitled (yellow)(2012)
    € 1100,-

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: