5 Vragen aan Frederique van Rijn

In een mooie zomerreeks vragen we een aantal kunstenaars in aanloop naar de tentoonstelling, 4-7 september 2014, naar het werk dat ze tonen bij We Like Art! in het Machinegebouw. Vandaag je speciale aandacht voor Frederique van Rijn.

FrederiquevanRijn

Frederique van Rijn, Zonder titel (Vogelwater 2012) (2012), Print op Hanemuhle fine art, 20 x 30 cm, oplage 5.

Heel tof dat we een werk kunnen laten zien uit haar recente serie over Huize Vogelwater. Lees alles over de bijzondere geschiedenis van het pand en de bewoner Elly de Waard in een mooi artikel in Vrij Nederland. Maar nu eerst Frederique aan het woord.

Ha Frederique, kun je iets vertellen over hoe dit werk tot stand is gekomen?

“Naar aanleiding van een tentoonstelling van mijn autonome werk vroeg dichter Elly de Waard of ik geïnteresseerd zou zijn om Huize Vogelwater en haar omgeving te fotograferen. De Provincie Noord-Holland kocht in 1933 het Landgoed Vogelwater te Bergen ten behoeve van de waterwinning door het Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland (PWN). Eén van de huizen op dit landgoed, het uit 1891 daterende jachthuis Vogelwater, werd verhuurd aan twee dames die het herschiepen tot een ‘Rust- Herstellings- en Vakantieoord.’ In 1973 betrokken de dichters Chris van Geel en Elly de Waard de villa. De stilte en de afgelegen locatie maakten het tot een ideale plek voor schrijvers en dichters.

In vier seizoenen heb ik op mijn manier, gebruikmakend van het natuurlijke licht, een beeld neergezet van de sfeer van het huis en de omgeving. Dit werk is een foto uit de serie Vogelwater. Er zijn bunkers gevonden in de tuin van het huis. Het zwembad op de foto is vroeger een paardenbunker geweest.

In 2012 is het boek “Vogelwater” uitgegeven door De Harmonie, waarin mijn beelden en Elly’s teksten samenkomen. Elly de Waard beschrijft in gedichten, verhalen en anekdotes hoe zij het jachthuis transformeerde tot een bijzonder woonhuis, een toevluchtsoord en pleisterplaats voor haarzelf en andere dichters als Amy Clampitt en Joseph Brodsky.”

Waarom laat je juist dit werk zien in de Westergasfabriek?

“Tot mijn grote genoegen maakten deze keer Michiel en Carolien van We Like Art de keuze van dit werk.”

Wat maakt deelname aan Start Buying Art aantrekkelijk voor jou als kunstenaar?

“Ik vind het concept ontzettend goed en het is natuurlijk erg leuk om mee te doen aan een groepstentoonstelling waar zoveel getalenteerde kunstenaars ook aan mee doen en die door een groot aantal mensen wordt bezocht.”

Zou je zelf een kunstwerk van een collega-kunstenaar uit deze tentoonstelling willen kopen?

“Zeker, en ik heb me voorgenomen dat als mijn werk verkocht wordt, ik dit keer ook een werk wil uitzoeken”

Kom dit werk bekijken in de Westergasfabriek tijdens de aftrap van het nieuwe galerieseizoen. We tonen betaalbaar werk van aanstormende en toonaangevende kunstenaars. We werken samen met het Mondriaan Fonds om de zegeningen van de KunstKoop te promoten. Lenen voor je kunstaankoop tegen 0% rente: een prachtige stimulans voor de afname van goede kunst. De rente wordt vergoed door de overheid. Bij de werken in de tentoonstelling staan de maandbedragen die je met de KunstKoop van het Mondriaanfonds kunt afbetalen.

Praktische informatie Start Buying Art
Locatie: Machinegebouw, Westergasfabriek Amsterdam
Data: 4 t/m 7 september 2014
Open: alle dagen 11.00 – 19.00 uur
Toegang: € 5,-
Meer informatie:
www.dekunstkoop.nl www.startbuyingart.tumblr.com www.abnamro.nl/kunstkoop

  • Frederique van Rijn – La Coma (2012)

    "Deze foto heb ik gemaakt op een van mijn wandelingen opzoek naar achtergelaten huizen en plekken door de Spaanse Pyreneeën, de ruïne waar de foto is gemaakt is alleen te voet te bereiken en officieel al heel veel jaren niet bewoond. Ik heb de foto genomen in de keuken waar tot mijn grote verrassing de afwas nog keurig in het rekje stond. Dichterbij kon ik niet komen vanwege instortingsgevaar en gaten in de vloer."

    Lees verder: Frederique van Rijn – La Coma (2012)
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: