
Een zaklamp en tegelijkertijd een kaars. Het zou licht kunnen geven, maar door de toorts aan te steken zal het kunstwerk smelten.
Paradoxen en verwijzingen naar tijd en oneindigheid komen veelvuldig terug in het werk van Koelewijn. Op 21-jarige leeftijd heeft Koelewijn een ernstig auto-ongeluk. Hij zat twee jaar in een rolstoel en is nog steeds deels verlamd. De kwetsbaarheid van het leven lijkt in zijn werk steeds op de loer te liggen. Hij maakt installaties, performances, foto’s en films die een verrassend nieuwe blik werpen op ‘normale’ dingen.
Zo bouwde hij een bioscoopje met op de plek waar het filmscherm zou moeten zijn een opening, een venster in de wand. Door de bioscoop op een plein te plaatsen en filmmuziek af te spelen veranderde het dagelijks leven op straat in een filmscene. Een ander bekend werk van Koelewijn stond in De Paviljoens in Almere. Hij had een Hollandse polder nagebouwd die in de spiegels tot in het oneindige leek door te gaan. Het rook er sterk naar ‘de natuur’. Eerder al schreven we op We Like Art over een fraaie multiple van Job Koelewijn: een rolmaat met een dichtregel van enige meters.
Poëzie, literatuur en filosofie hebben ook een grote invloed op het werk van Koelewijn. Zelfs bij een zaklamp refereert hij aan Spinoza, een filosoof die voor Koelewijn zeer belangrijk is. Volgens Koelewijn heeft Spinoza een boeddhistische benadering op de werkelijkheid.
Koelewijn: ‘Naast tekst is een andere belangrijk onderdeel van mijn werkwijze de Oosterse filosofie, waarmee ik al voor mijn kunstenaarschap in aanraking kwam en sterk door beïnvloed ben. Een Westers bewustzijn, met een Oosterse inzicht. Naast tekst is een andere belangrijke reden voor dit werk de Oosterse filosofie, waarmee ik al voor mijn kunstenaarschap mee in aanraking kwam en daar sterk door beïnvloed ben. Een Westers bewustzijn, met een Oosterse inzicht, daar wil ik heel voorzichtig mee zijn, maar het ‘mooie’ van de Ethica van Spinoza is dat het eigenlijk een boeddhistische benadering is van de werkelijkheid, terwijl deze kennis over de Oosterse filosofie in Spinoza’s tijd nog niet voor handen was. Spinoza zit hier eigenlijk tussen in en gaat misschien zelfs wel dieper.’
Hier spreekt een zeer belezen intellectuele kunstenaar die gek genoeg geen talig werk maakt. Integendeel, het werk van Koelewijn is superzintuiglijk. Bekijk vooral bijgaand videoportret van René Roelofs uit de reeks Hollandse Meesters en laat je charmeren door de openhartige kunstenaar met het dartele lucide werk. Met prachtige beelden van de hardop lezende Koelewijn (elke dag 45 minuten) aangelicht door 2 daglichtlampen en de making-of van zijn bioscoopzaal op een druk plein in Basel, Zwitserland.