Ad de Jong – Make your own art world (2012)

Ad de Jong (1953) maakt sinds 2000 sculpturen van epoxyhars. Soms zijn het grootschalige installaties – als bonte ruimteschepen beheersen ze de ruimte. Ook maakt hij kleine wandobjecten en aquarellen. Tijdens We Like Art @Art Rotterdam toonden we een zeefdruk, een robuust maar vederlicht wandbeeld en twee heerlijk objecten uit de serie 'Start your own art world'.

Ad-de-Jong-1-Start-your-own-art-world-Voor een wel heel sympathieke prijs koop je dit speelse object van een kunstenaar die dartel en virtuoos met vormen, kleuren en materiaal experimenteert. Dit werk bestaat uit een cirkel en twee propellerachtige vormen. Vormen die lijken te kunnen bewegen, alsof het werk zo roterend door de kamer kan gaan spinnen.

Ad-de-Jong-2-WLA@ArtRotterdam_web

Ieder object uit de serie Start your own art world heeft een andere samenstelling van ‘propeller vormen’. In kleuren variërend van geel, groen tot oranje zijn sommige vormen transparant, terwijl andere mat zijn. Door die verschillende kleursamenstellingen is ieder object uniek. Je koopt voor € 185 (exclusief verzendkosten) een ‘bouwpakket’ bestaande uit een lange muurschroef, de cirkel en twee propellers, waarna je het werk zelf thuis kunt monteren.

Je begeeft je dan meteen in goed gezelschap. Dit object en andere werken van De Jong bevinden zich ook in de collectie van Museum Boijmans van Beuningen (en vele andere museale en particuliere collecties van naam). Dit specifieke werk heeft bovendien een sterke relatie met Boijmans, aangezien De Jong deze serie speciaal maakte in 2012 voor Art For Kids in Boijmans (wij schreven er hier over). Bij deze verkooptentoonstelling kregen kinderen de kans om zonder de vorsende blik van hun ouders en zonder kennis over de kunstwerken kunst te kopen. Vertrouwen op je buikgevoel en eigen blanco blik – dat is de spirit!

Ad-de-Jong-3-Start-your-own-art-world-5

De werken moeten voor zich spreken en dat is precies waar het De Jong ook om gaat. Hij wil kunst maken waarin het alleen draait om de visuele en fysieke kwaliteiten. Met de objecten Start your own art world geeft hij jou de mogelijkheid om zelf deze kunst te ontwikkelen. Of nou ja, de mogelijkheid om het zelf in elkaar te zetten.

Ad-de-Jong-4-Start-your-own-art-world-verzamel-werkfoto

Ad de Jong is een pionier in de kunstwereld, hij was onder meer mede-oprichter van de presentatieruimte W139 in de Amsterdamse Warmoesstraat en mede-aanstichter van bijzonder aanstekelijke groepstentoonstellingen als Beeld Hal Werk, Present Forever en All Is Giving. Stuk voor stuk Do It Yourself tentoonstellingen met goede kunstenaars waar de energie vanaf spatte.

  • Ad de Jong

    Make your own art world (2012)
    € 185,-

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: