Interview met Niels Post over handgezaagde [SPAM]-teksten en meer

We zijn al een poos weg van de muurteksten van collega-blogger (van het onvolprezen Trendbeheer) en kunstenaar Niels Post. We vroegen Niels een om een nieuw werk te installeren speciaal voor een nieuwe Wall bij de Kerstshow bij VOUS ETES ICI (gaat komende week online). Heerlijk werk – we zijn er heel content mee. Toch willen we eigenlijk weleens het fijne weten van die wonderlijke teksten en hun herkomst.

Hoi Niels superleuk dat je meedoet met onze eindejaarsshow bij galerie VOUS ETES ICI. Je hebt daar een tekst aangebracht op de wand met handgezaagde en geschilderde letters. We lezen: Valuable thoughts and advices. I read your topic with great interest. Wat is dat voor een tekst?

Het is ‘comment spam’, tekst die wordt achtergelaten in de commentaar secties van websites en die de suggestie wekt dat er iets gezegd wordt over het onderwerp in kwestie. Comment spam wordt gelijktijdig naar duizenden websites verstuurd. Bijna altijd slaat zo’n tekst nergens op en verdwijnt het ongelezen in spamfilters. Een enkele keer vallen spam, het onderwerp op de website en de persoonlijke situatie van de lezer samen.

Je werkt wel meer met van die wonderlijk opdringerige spam-teksten, waar komen die teksten vandaan?

Uit de spamfilters van mijn email inbox en het spamfilter van de commentaar-sectie op Trendbeheer. Voordeel van die laatste is dat er zelfs een zoekfunctie in zit waardoor je kan selecteren op onderwerp.

Schuilt er poëzie in spam voor jou? Hoe raakte je in de ban?

Nee, niet speciaal. Met de spam werken ben ik eigenlijk begonnen omdat ik zocht naar tekst die niet poëtisch, narratief, filosofisch, politiek of humoristisch was. Ready-made tekst zonder dergelijke ballast maar die wel als echte tekst herkenbaar is voor de toeschouwer. Zodoende kwam ik op spam uit.

Voor mij is de precieze inhoud van een tekst niet zo heel belangrijk maar nu de spamwerken hun weg naar het publiek beginnen te vinden merk ik dat verzamelaars en tentoonstellingsmakers daar heel anders over denken en heel specifiek voor een bepaalde tekst kiezen. En dat is natuurlijk ook precies hoe spam werkt.

Wie zitten er eigenlijk achter die spam en waarom?

Over het algemeen redelijk dubieuze internetondernemers. Het doel is natuurlijk geld verdienen al is het soms heel erg onduidelijk hoe – wanneer er niets te koop wordt aangeboden en er ook geen link in het spambericht staat.

Op RE: Rotterdam toonde je een mooie serie On Spam, Making a Point. Kun je iets over die serie vertellen?

Eind vorig jaar ontving ik in drie dagen tijd ruim vijfduizend berichten in mijn spamfilter met de boodschap I’ve said that least getal X times. Waarbij getal X een nummer was tussen 1.000.000 en 10.000.000. Spam wordt bijna altijd gestuurd vanuit een netwerk van gekraakte computers die op afstand aanstuurbaar zijn (een zogeheten botnet). Een IT expert vertelde me dat het hier waarschijnlijk een testrun betrof om te kijken welke computers in een botnet nog onder controle van de spammer staan. Daarom had elk bericht een eigen uniek nummer.

Ik maakte een selectie van vijf (1074228, 2113205, 3322205, 4527317 and 5819268).

En die teksten uit de reeks Business Proposals,  zoals: I have a very urgent & confidental business proposition for you, die je met plakletters achterlaat op winkelruiten van leegstaande winkels en kantoren. Waar komt dat vandaan? En hoe vind je die locaties, hoe wordt er gereageerd?

Die serie is begonnen tijdens een verblijf van een maand in Berlijn. Ik ging daar op zoek naar vijf leeg staande winkelpanden en plakte met vinyl letters op elk raam een ander ‘zakelijk voorstel’ dat ik had gevonden in mijn spamfilter. Na afloop heb ik die ramen gefotografeerd. In eerste instantie was mijn idee om er een eenmalige serie van te maken maar omdat het nu natuurlijk overal crisis is besloot ik het project in andere steden een vervolg te geven. (zie ook http://www.nielspost.nl/tag/business-proposals/).

Het begint altijd met ramen spotten. Veel lopen, fietsen en fotograferen. Van daaruit maak ik een selectie van ramen die ik het liefst zou willen doen en maak ik schetsjes met mogelijk passende teksten. Dan ga ik terug met mijn spullen, lap de ramen, plak de tekst en maak een foto. Na afloop laat ik de tekst altijd hangen.

Uiteindelijk ontstaan er twee verschijningsvormen van de Business Proposals die beiden als het definitieve werk beschouwd kunnen worden. De fotoserie zoals die in tentoonstellingsruimtes gepresenteerd wordt en de ramen zoals die op locatie beplakt zijn.

Waarom gebruik je specifiek het lettertype Arial?

Arial is een van de tien basisletters van het internet dus leek het me conceptueel correct om al mijn spam gerelateerde werken uit te voeren in Arial. De spam wordt ook altijd een op een gekopieerd, inclusief alle spel- en grammaticafouten omdat spammers die fouten vaak opzettelijk maken in de hoop door spamfilters te komen.

Je deed afgelopen jaar mee aan een bijzondere show in Oranienbaum in Duitsland. Kun je iets vertellen over de tentoonstelling en de locatie?

Niek Wagemans, Gemma van Bekkum en Rolf Bruggink hebben als Stichting Orangemann een leegstaand pand in het oosten van Duitsland gekocht. Duizend vierkant meter inclusief tuin in een dorpje van drieënhalf duizend inwoners. Beetje bij beetje wordt het verbouwd tot een unieke plek met gastatelier en tentoonstellingsruimte op nog geen tien kilometer van Dessau (Bauhaus) en hondervijftig kilometer van Berlijn. Mocht je in de buurt zijn zeker een keer gaan kijken (zie ook http://trendbeheer.com/tag/ampelhaus/).

Wat voor een werk maakte je daar?

Een regel handgezaagde ‘comment spam’ die de kamer rond gaat, netjes de hoek om en dan weer verder. Ik liep al langer met dat idee rond. Toen ik gevraagd werd om mee te doen met de tentoonstelling heb ik eigenlijk meteen ja gezegd maar dat ik dan wel een werk op locatie wilde maken. De ruimte die Gemma in gedachten had voor mij leende zich daar perfect voor.

Het mooie aan de comment spam zoals die het laatste jaar binnenkomt is dat het volledig computer gegenereerde tekst is, daar komt geen mensenhand meer aan te pas. Daarom ontsporen die zinnen na een paar woorden vaak volledig.

Je hebt ook een ‘comment spam’ voor onze lezers Niels? We Like Art lezers kunnen bij jou een handgezaagde spam-zin bestellen.

Klopt, toen ik met het werk in Oranienbaum bezig was bedacht ik me dat het heel mooi zou zijn een serie van deze werken te maken op steeds een andere locatie. In zekere zin maak je net als met de spam-ramen serie min of meer hetzelfde werk maar door de locatie, plaatsing en inhoud van de regel spam is toch elk werk uniek.

Voor de liefhebber maak ik een werk op lokatie, thuis of op kantoor geïnstalleerd, oplage 1, site-specific, letterhoogte 9 cm. De inhoud van de spamregel is afhankelijk van de lengte van de muur/kamer. De prijs van dit unieke werk (tot 10 meter lang) € 1.200,-

Niels Post, On spam (2012), lak op mdf, € 500,- (zonder papier te zien bij onze show bij VOUS ETES ICI)

Fantastisch Niels. Wat zijn je plannen voor de komende tijd?

Mijn Amsterdamse en Rotterdamse Business Proposal serie afmaken en voor de komende Re:Rotterdam een op maat gemaakte regel houten spam. Verder wil ik in 2013 in ieder geval nog een paar Europese steden aan de Business Proposal toevoegen en met een beetje geluk ook nog het een en ander in Amerika.

Kom je komende zondag naar de Kerstborrel bij galerie VOUS ETES ICI?

Jazeker, tot dan!

Een mooie gelegenheid dus om Niels Post aan te spreken en een meterslange tekst te bestellen. Overigens bespraken we van Niels eerder op het blog zijn bronzen afstandsbediening, ook lees je daar een uitgebreidere bio en relaas over vroeger werk. Wil je meer informatie over zo’n site-specific werk of over een spamregel stuur dan een mailtje naar contact@welikeart.nl. We helpen je graag verder.

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: