2011 – Topjaar voor We Like Art

Lezers, superbedankt voor jullie bezoek aan het blog afgelopen jaar. We maakten een grote sprong voorwaarts in het tweede jaar van ons bestaan.

Even kort resumeren. Kunstbeeld zette ons vorige maand bij de jaarlijstjes weer in de top 5 van interessante kunstblogs. Heel tof. We maakten in 2011 wederom elke maand een nieuw gastblog met 5 betaalbare kunstwerken voor het blog van nrc.next. De laatste woensdag van de maand levert hierdoor nog steeds een piek op in de bezoekersaantallen, veel eerste bezoekers die uitgroeien tot vaste lezers.

Op uitnodiging van Art Amsterdam organiseerden we een Lounge van 165 m2 met betaalbaar werk van kunstenaars van de deelnemende galeries. Het was een enorm succes. Veel verkopen aan veelal beginnende kunstkopers. Missie geslaagd.

 

We kregen met onze We Like Art Lounge op Art Amsterdam bakken met publiciteit: o.a. in Parool, de Volkskrant en een wervende woorden in alle regionale kranten van het Nieuwsblad van Noorden tot De Gelderlander(check de verzamel-pdf). En ook onze eigen favoriete blogs schreven er over Mister Motley, Lost Painters en natuurlijk Trendbeheer. Check vooral ook de aanstekelijke video:

Om een nieuw koperspubliek voor hedendaagse kunst te prikkelen werkten we afgelopen jaar samen met CJP, Art Amsterdam en nrc-next. Komend jaar willen we dit uitbreiden met nieuwe samenwerkingsverbanden. Beginnende kunstkopers verdienen het om serieus genomen te worden. Een meer toegankelijker en transparantere kunstwereld is de inzet.

In 2011 werden onze besprekingen gelezen door een steeds grotere achterban. We krijgen wekelijks inmiddels een hele rits mails van liefhebbers die informeren naar de beschikbaarheid van werken die we op het blog signaleerden. Nu er inmiddels in ons archief al meer dan 300 tips staan, wordt het zoeken in deze berg wel wat lastiger. Daar gaan we binnenkort verandering in brengen, en hoe! We houden je op de hoogte.

Een aantal interessante weetjes over 2011:

#1 Meest verkochte werk via We Like Art

Koploper qua verkoop via We Like Art was onbetwist de speciale editie van Charlotte Dumas. Het regende kooplustige mailtjes. De speciale editie van het boek Retrieved inclusief een print van 1 van de opgespoorde 9/11 reddingshonden is dan ook wel een heel fraai buitenkansje voor € 150,-.

#2 WLA als promotor Kunstkoop

Onze pagina met uitleg over de Kunstkoopregeling is een hit. Duizenden lezers namen uitgebreid de tijd om de FAQ over de Kunstkoop door te nemen. Niet verkeerd. De Kunstkoopregeling is een stiefkindje van voorheen de Mondriaan Stichting en voor promotie is geen geld meer. Uit een wonderlijk onderzoek bleek dat de gemiddelde gebruiker van deze regeling een senior van 57 jaar is. Zulk nieuws lijkt ons de genadeklap voor de Kunstkoop. Wij blijven ons best doen om een jonger publiek te wijzen op deze fantastische voorziening. Het nieuwe Mondriaan Fonds mag ons altijd bellen om mee te denken!

 

# 3 Top 10 meest gelezen besprekingen 2011

Volgens Google analytics zijn sommige besprekingen vaker gelezen dan andere. Wat overigens lastig meten is omdat veel lezers de post niet daadwerkelijk aanklikken maar op de (home-)pagina zelf lezen. Omdat het te leuk is om er toch een lijstje op los te laten, hierbij een populair tiental:

Dirk Braeckman
Hans Aarsman
Raoul de Keyser
Hendrik Kerstens
Erik van Lieshout
Dieuwke Spaans
Scarlett Hooft Graafland
Charlotte Dumas
Koen Delaere
Niels Broszat

# 4 Meeste Facebook likes

De besprekingen waar het meest op gereageerd is met instemmend ‘vind ik leuk’ geklik zijn voor ons zelf een aardige graadmeter. Ook relatief natuurlijk – maar toch interessant. Fijn om te merken ook dat onze Beurs-top 10 van Art Rotterdam en de Rijksakademie hoogtepunten werden gewaardeerd. En zeker ook ons verslag van de Affordable Art Fair: glossy van buiten – schraal en liefdeloos van binnen. Overigens kan er niemand tippen aan de marketing van deze beurs, hulde voor de beste campagne van 2011 gemaakt door door The Girls.

De favorieten van onze Facebook aanhang:

We Like Art @ Art Amsterdam
Beurs Top 10 – Art Rotterdam
10 hoogtepunten RijksakademieOPEN
Unseen, nieuwe internationale fotobeurs in Amsterdam
Affordable Art Fair: een marketing fenomeen

#5 Verwachtingen voor 2012

Het wordt een spannend jaar. Onder druk van de barre economische tijden wordt ook de kunstwereld vloeibaar zo lijkt het. Een steeds groter aandeel van de omzet van galeries wordt gemaakt op de beurzen. Dus is het knokken geblazen voor galeries om toegang te krijgen tot de beursvloer. Het kleinschalige Art Rotterdam staat als eerste op het programma in februari. Maar liefst 2 nevenbeurzen, Raw Art Fair en RE:Rotterdam bieden straks een aanvullend spannend programma op de Cruise Terminal. We zijn benieuwd!

Art Amsterdam verhuist naar een andere locatie en naar een andere datum. September 2012, precies in hetzelfde weekend dat de eerste editie van de nieuwe internationale fotografiebeurs Unseen plaats vindt. We hopen dat er op een kleinere Art Amsterdam -dat zich op een exclusiever publiek lijkt te gaan richten – plaats is voor een reprise van de We Like Art Lounge. We houden je natuurlijk op de hoogte!

Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: