May Heek – We Like Art editie – ‘Pigeons’ diptych (2011)

We schreven meer dan een jaar geleden al eens over May Heek (1984, Apeldoorn). Toen waren we ook al lovend over haar werk: “Geweldig zo’n jonge kunstenaar met zo’n duidelijk handschrift! En wat een internationaal handschrift. Bij deze serie Persons & Places komt de associatie met bijvoorbeeld de foto’s van Axel Hütte naar voren.

In de toekomst zullen we hopelijk veel meer van haar gaan zien! Heek neemt je mee naar plaatsen en personen. Alsof je ergens loopt en opeens is je oog gevangen door een eigenaardig karakter, een intrigerende plek of een schimmige situatie. Even blijf je hangen, verrast, onderzoekend, nieuwsgierig vooral. Zelf zegt ze hierover:…net als een vlek op je kleding, die er opeens is.”

Gisteren, donderdag 15 september, opende in RC de Ruimte in Amsterdam, de eerste solotentoonstelling van May Heek met nieuwe, spannende werken. De titel van de expositie is Color and Transition Samples.

De afgelopen maanden heeft zij onderzoek gedaan naar de subtiliteit van kleurschakeringen en grijstonen. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek en de tentoonstelling, is de serie Pigeons, waarvan het tweeluik hierboven een voorbeeld is. De overgang van kleurgradaties in het alledaagse, in onopvallende situaties, trekt Heek’s belangstelling. Dit kan de schemering zijn, licht – donker, maar dus ook de verrassende kleurschakeringen bij de doodgewone duif. Door een uitsnede van die kleurgradaties te nemen, is het onduidelijk waar je naar kijkt. Heek schotelt de kijker een prachtige kleurstaal voor, met overgangen van grijs, bruin, groen, violet naar diepzwart. May Heek koos de duif als symbool voor diversiteit, alle duiven lijken op elkaar, maar als je op ze inzoomt zijn ze allemaal anders. Het vieze stadse en de esthetiek ontmoeten elkaar.

In 2007 studeerde May Heek Cum Laude af (met andere interessante kunstenaars waaronder Levi van Veluw) in de richting Autonoom aan de ArtEZ Hoge School voor de Kunsten in Arnhem. In dit zelfde jaar volgde haar eerste publicatie “Places&Persons” bij Veenman Publishers in Rotterdam. In het boek komen portretten en landschappen samen. In de zomer van 2007 werd May Heek winnaar van de ITS (International Talent Support) “Photo Global Award”.

Zij exposeerde haar werk voor deze gelegenheid in Trieste (IT) en kreeg de mogelijkheid om met een beurs naar New York te gaan, waar zij studeerde aan de eenjarige ‘artist in residency’ van the School of Visual Arts. Heek werkte onder andere met professionals als Eva Respini (MoMA, curator fotografie) en Marc Joseph Berg (autonoom beeldend kunstenaar). In 2009 publiceerde ‘Dear Dave Magazine’ in (NR 4) de serie ‘Slumber’.

‘Pigeons’ (2011), ultrachrome print op fine art papier in twee lijsten, oplage 15, twee delen (tweeluik): 29,7 x 21 cm per deel

  • May Heek

    Pigeons Diptych Colombidae (2011)
    € 475,-

  • May Heek – Haze I (2009)

    May Heek (1984, Apeldoorn) neemt je mee naar plaatsen en personen. Haar foto’s geven je steeds opnieuw de kans tot een ontdekking, een korte ontmoeting, een snelle blik. De beelden trekken aan je, kijk nog eens, heb je goed gekeken? Alsof je ergens loopt en opeens is je oog gevangen door een eigenaardig karakter, een intrigerende plek of een schimmige situatie. Even blijf je hangen, verrast, onderzoekend, nieuwsgierig vooral. Heek zegt hierover:...net als een vlek op je kleding, die er opeens is.

    Lees verder: May Heek – Haze I (2009)
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: