Heerlijke buzz @ de Rietveld Eindexamententoonstelling

Gisteren opende de slotpresentatie van een nieuwe lichting kunstenaars en ontwerpers van de Rietveldacademie in Amsterdam. Pal naast het foeilelijke pand van een groot advocatenkantoor staat het nog altijd fantastische gebouw van Rietveld. Voor de gelegenheid helemaal schoongemaakt en tijdelijk in onberispelijke staat. Veel wanden tussen de lokalen zijn weggeschoven zodat er ruime en lichte presentatieplekken ontstaan. De nieuwbouw van Benthem Crouwel komt over als een vrolijk anarchistische kunstenaarsflat met vooral prominent zicht op de oudbouw. Voor de gelegenheid zijn er naast de Rietveld aan het water glaspaviljoens neergezet voor de modeafdeling en een kekke bar.

Het moet gezegd, het is een feest om rond te lopen. Als er een academie is die een geweldige sfeer van hooggestemde verwachtingen weet te entameren dan is het de Rietveld. Niet onterecht natuurlijk. Veel kunstenaars en vormgevers van naam en faam hebben er een paar jaar doorgebracht. Check alleen al zo’n fijn posterproject van afstuderende kunstenaars. Je hebt nog tot en met zondag om zelf te gaan kijken en te scouten. Ook leuk om de enorme hoeveelheid hippe en mooie mensen te spotten, maar dat terzijde.

Beste nieuwe binnenkomer voor ons is Brian Coutinho, zijn gecomprimeerde solo in het keramiekpaviljoen oogde nog het meest als een mini-universum. Met veel flair en vertelkracht. Check de foto hieronder van de hand en voet, voor € 350 een spannende aankoop. Ook is er een superpresentatie inclusief fraaie publicatie van Bernke Klein Zandvoort. Maar er is meer bijzonder werk te zien. Enig puntje van kritiek is misschien dat de naambordjes vaak ontbreken of te summier zijn. Hoe dan ook; ga vooral kijken!

 • Rietveld Academie | Graduation Show 2016

  Ga je deze week kijken naar de eindexamen presentatie van de Rietveld in Amsterdam? Schrik dan niet van de hoeveelheid. Het beste is om de enorme vloed van kunstwerken en presentaties monter te ondergaan, er valt veel te genieten. En de broodjes van de kantine zijn prima.

  Lees verder: Rietveld Academie | Graduation Show 2016
 • Rijksakademie OPEN 2016 | Sneak Preview

  We kijken er toch elk jaar weer naar uit, de Open studio’s van de residents aan de Rijksakademie. Dit weekend is het weer zover, zo’n 4.000 bezoekers laten zich inspireren en gaan op ontdekkingstocht door het doolhof van de voormalige kazerne. Wij raken nog steeds de weg kwijt, maar ga zeker kijken!

  Lees verder: Rijksakademie OPEN 2016 | Sneak Preview
 • 10 Hoogtepunten van de RijksakademieOPEN 2011

  De Rijksakademie, de door Koen van Velsen verbouwde kazerne achter het hoge hek aan de Sarphatistraat, gooit komend weekend de poort open. Dat wordt schuifelen, er worden zo’n 7 a 8.000 bezoekers verwacht.

  Lees verder: 10 Hoogtepunten van de RijksakademieOPEN 2011
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: