Philip Akkerman – De onzichtbare man, 2003

Philip Akkerman (Vaassen, 1957) internationaal gevierd kunstenaar met een oeuvre van tegen de 3.000 zelfportretten - is zonder meer één van de kunstenaars die het beste over zijn werk kan praten, zonder geneuzel en hermetische termen.

Doe jezelf een plezier en lees deze selectie van zijn bondige dagboek aantekeningen (1984 – 2011) en geniet van zijn twijfel en euforische trots. “Wat ik maak is troep” en “G.V.D.! nr 46 Helemaal TOP”. Nog mooier is de prettig nuchtere en afgewogen toon in zijn Verhandeling over het Nut van de Schildertechniek voor de Kunstschilder.

“Wat ik allemaal niet gedaan heb om iets, wat dan ook, alle kennis was welkom, te leren. Ik heb talloze boeken doorgenomen, oude en nieuwe, waaronder leerboeken voor huisschilders. Ik heb, toen hij nog leefde, mijn oor te luisteren gelegd bij Johan Stahlecker, hier om de hoek. Ik heb cursussen gevolgd: ikonenschilderen, kalligrafie, modeltekenen.  O, wat zou ik graag een paar jaar in het atelier van Maarten van Heemskerck doorbrengen. Wat is er veel mislukt.

Ik heb veel troep gemaakt maar ik heb nooit fouten in een schilderij hersteld of overgeschilderd. Ook heb ik zelden een mislukt schilderij weggegooid. De verbeteringen bracht ik aan in een volgend schilderij. Als je blijft overschilderen en weggooien kan je niet van je fouten leren. Je moet je fouten erkennen. Het vernietigen van schilderijen lijkt heroïsch, maar het is laf.”

Tenslotte is er nog een tekst die Akkerman schreef voor Ons Erfdeel die je eigenlijk niet mag missen als je een liefhebber bent van zijn werk. Heerlijk. Ook herinneren we ons een Teleac uitzending in de jaren negentig waarin Akkerman heel zakelijk en aanstekelijk vertelde over zijn dagelijkse routine in een atelier met een kastwand vol paneeltjes als een enorme LP collectie. Helaas nergens te vinden op het net. Onlangs toen hij uitpakte in de Kunsthal met Akkermania maakte RTV Rijnmond een uitstekend item over hem. Die video kun je wel zien en wel hier.

In 2003 maakt Akkerman een reeks van 50 verschillende twee-kleuren zeefdrukken getiteld: De onzichtbare man. Als speciale We Like Art aanbieding bieden we een prent naar keuze uit de serie aan. Vraag ons welke exemplaren nog beschikbaar zijn. Wie het eerst komt wie het eerst maalt. De hele serie van 50 zeefdrukken is ook te koop voor € 3.000.

UPDATE: deze zeefdruk is niet meer beschikbaar via ons

  • Bekijk de videoportretten uit de reeks Hollands Meesters online in HD – deel 1

    Al eerder schreven we over het bijzondere videoproject Hollandse Meesters, we verzamelden voor onze lezers linkjes naar de eerste 40 kunstenaarsportretten. Vanuit We Like Art kon je eenvoudig doorklikken naar de betreffende ‘Uitzending Gemist’ pagina’s van RTV-NH. Embedden en afspelen op onze eigen site lukte toen nog niet. Goed nieuws: de eerste 40 van de 80 video's zijn nu vrij te embedden en online te verspreiden.

    Lees verder: Bekijk de videoportretten uit de reeks Hollands Meesters online in HD – deel 1
  • Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today

    Vorige week van 21 tot en met 24 april kon je in het Machinegebouw van de Westergasfabriek de pop-up tentoonstelling LUST FOR LIFE, Painting Today bezoeken. We lieten met de tentoonstelling zien hoe goed de schilderkunst er anno 2016 voorstaat. Ze is alive and kicking – dat blijkt op de dagelijkse werkvloer van veel ateliers en is te zien in de galeries.

    Lees verder: Terugblik op LUST FOR LIFE, Painting Today
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: