Diana Scherer – Flowerfield 10 (2009)

Heet van de naald: Diana Scherer (1971, Lauingen, Duitsland) heeft de tweede prijs gewonnen bij de Bouw in Beeldprijs 2010. Alle genomineerden zijn momenteel te zien in het Cobra museum in Amstelveen, waar maandag de prijs werd uitgereikt. Het thema van de prijs was dit jaar Back Home.

DianaSchererL

Diana Scherer die opgroeide in München ging terug naar haar jeugd. Als ze haar jeugd over mocht doen, die door een moeizame relatie met haar moeder niet gemakkelijk was, dan zou ze een prinsesje, een echt meisje willen zijn. In de serie jeugdportretten die ze maakte, Transfer, gaat ze op zoek naar dit meisje en vraagt zich hierbij steeds af, hoe had het ook kunnen zijn, hoe had het wel gemoeten? De jury (met onder andere fotografen Viviane Sassen en Paul Kooiker) was onder de indruk van haar persoonlijke werk.

Nu is Scherer’s Flowerfield serie te koop, in een serie van 10 stuks, met een oplage van 10 stuks. In deze bloemen serie, zijn bloemen uit hun plastic pot gehaald en sec gefotografeerd. Gedocumenteerd eigenlijk. De vergelijking met een lichtelijk doorgeslagen verzamelaar die helemaal fanaat is van zijn verzamelonderwerp is snel gemaakt. De liefde en passie voor het onderwerp en de zakelijke manier van verwerven, ontleden, tentoonstellen, fotograferen, documenteren en archiveren vormen  voor Scherer een inspirerende combinatie. Fascinerend hoe de mooie kleurige planten als het ware uitgekleed worden en in een klinische ruimte, medisch wetenschappelijk onder de loep genomen worden.

Diana Scherer is geen onbekende in de kunstwereld meer. In 2006 won ze de Gregers Nielsen Award van het Brandts Museum of Photography in Odense, Denemarken. Haar foto’s waren te zien in onder andere Parijs, Berlijn en Seoul. In juli opent haar tentoonstelling bij VHS photogalerie Stuttgart. Haar solo-tentoonstelling Theo in Buro Leeuwarden in 2004 lokte zeer veel reacties uit en kreeg bewoordingen als schokkend, onbetamelijk, verontrustend en naïef. Werk van Diana Scherer heeft meerdere lagen en is daardoor heel intrigerend.

 

titel: Flowerfield 10, 2009
techniek: c-print, oplage 10
afmetingen: 24 x 20 cm
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: