Esther Jiskoot – Swifel, 2009

Esther Jiskoot (Breda, 1963) maakt beelden van keramiek, glas en glaskralen. Een lichtdoorlatend, bijna lichtgevend geel gordijn van glaskralen hangt als een zee van zonnestralen in de ruimte. Om het goed te bekijken vraagt het beeld behoorlijk wat tijd en daardoor staat het voorgoed in je geheugen gegrift.

In 2009 leverde Jiskoot het sculptuur Luoso op, in opdracht van de Rijksgebouwendienst, ook hier een zelfde feest voor de ogen. Een 285 centimeter hoge zilverkleurige amorfe vorm van glaskralen wordt als het ware omhelsd door aluminium armen. Een zacht bewegende led-verlichting zorgt voor een kloppend hart. Een heel krachtig en tegelijk kwetsbaar en ontroerend beeld.

De organische vormen van haar sculpturen refereren aan de natuur, aan dieren, maar ook aan menselijke aspecten. De vervreemdende, lompe, alien-achtige uitstulpsels waaruit haar beelden zijn samengesteld, hebben op een bepaalde manier trekjes van levende wezens. Deze persoonlijkheden hebben van de kunstenaar namen gekregen via de bijzondere titels van de werken. Zelf zegt ze hierover “Ik ben geïnteresseerd in dat deel van de mens wat hij juist niet prijsgeeft. Dat deel wat deel uitmaakt van een soort overlevingsmechanisme. In mijn beelden zie of voel je daar soms fragmenten van. Een oerding onder een cultureel jasje.”

Esther Jiskoot rondde opleidingen aan de Rietveld academie en Rijksakademie af, en timmert al jaren aan de weg met mooie museum- en galerietentoonstellingen. Tot afgelopen 14 maart was haar werk te zien in de groepstentoonstelling Nieuwe liefdes in Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden.

Swifel, het kleine objectje van keramiek en glaskralen dat hier te zien is, is een mooi voorbeeld van Jiskoot’s kwetsbare, imperfecte en menselijke sculpturen. Zie verderop ook Bralla en Loona.

titel: Swifel, 2009
techniek: porselein, glaskralen
afmetingen: 41 x 20 x 15 cm (hxbxd)
prijs: Dit werk is verkocht – mail ons als je informatie wil over nieuw werk van Esther Jiskoot
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: