Elena Beelaerts – uit de serie Wildgroei, Vogeljong (2007)

Elena Beelaerts’ (Den Haag, 1971) Zelfportret als een hond met agressieve ingewanden maakte een aantal jaren geleden op haar eerste solo bij Tanya Rumpff al een verpletterende indruk. Dit en een reeks andere 3d-collages waren zo heerlijk losjes fabulerend samengesteld, en met zo’n maakplezier.

 

De kunstenaar lijkt zingend en trefzeker te kiezen uit een enorme berg tekeningen, foto’s, plastic speelgoed, (armpjes en giraffes), plexiglas, latex, potloden, vette markers, noem maar op. De al knippend, snijdend en plakkend samengestelde  beelden zijn heerlijk ongerijmd en vol van rondtollende associaties en verbanden. Hoewel Beelaerts onderwerpen als ziekte en sterfelijkheid behandelt lijkt ze de angst ervoor te bezweren met een search and destroy aanpak; of beter nog search and enchant. Dartele woekeringen en bizarre transformaties gaan in haar werk vaak hand in hand.

Henk van Os vertelt aanstekelijk over het werk De Kleine Dood van Johannes de Doper op deze video op Youtube.

Bovenstaande tekening, Vogeljong, is weer zo’n cru pareltje; frêle en trefzeker tegelijk – en altijd bereid om te slaan in betekenis.

Elena Beelaerts doet mee met 2 grote collages aan de sterke groepstentoonstelling The Soup Kitchen in Retort Art Space, Amsterdam – nog t/m 27 maart, ga snel kijken!

titel: uit de serie Wildgroei, Vogeljong (2007)
techniek: mixed media
afmetingen: 29,5 x 20 cm
prijs: Dit werk is verkocht
Als eerste informatie ontvangen over nieuwe edities en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief: