Paul Kooiker – Naakt uit de serie ‘Hunting and Fishing’

Paul Kooiker maakte in 1999 een fotoserie Hunting and Fishing, gebundeld in het gelijknamige fotoboek dat later ook in het Duits en Japans zou verschijnen. De foto’s tonen de steelse blik op blote meisjes in de duinen, telkens op de rug gezien, versluiert door een grofkorrelige weergave en ongeremde partijen zomerlicht. Is het de zoom van de lens op grote afstand? Is er hier daadwerkelijk gespied?

Behalve dat je onwillekeurig moet denken aan eerdere dames in de kunst die zich onbekeken wanen zoals bij Bonnard en Degas, heeft het werk een heerlijk verwarrende ondertoon. Monumentaal en medeplichtig meegluren…

Paul Kooiker had afgelopen jaar nog een grote tentoonstelling in  het Rotterdamse Boijmans. Wim Noordhoek van de Avonden had afgelopen jaar een mooi onthullend interview met Kooiker in deze tentoonstelling temidden van de foto’s van de ‘modellen’ die gewoon bij het modellenbureau geboekt worden in plaats van ‘meegesleurd uit het café’. De werkfoto’s van Breitner en andere schilders blijken een belangrijke inspiratiebron. Interviewer Wim Noordhoek heeft een heel leuk blog op: http://boeken.vpro.nl/avondlog/bericht/42436220/.

titel: Naakt uit de serie ‘Hunting and Fishing’
techniek: foto op Hahnemühle Photo Rag, oplage 100
afmetingen: 42 x 30 cm (inclusief onlangs verschenen gesigneerde monografie van Kooiker)
  • Paul Kooiker

    Naakt uit de serie ‘Hunting and Fishing’
    Uitverkocht