Over Katinka Lampe

Katinka Lampe (1963) studeerde aan de Kunstacademie in Den Bosch. Lampe schildert portretten, tenminste je herkent een persoon, maar voor de kunstenaar is het slechts de aanleiding voor het schilderen. Een foto, genomen in het atelier, ensceneert ze zodanig dat het haar inspiratiebron benadert. Dat kan van alles zijn, een oude meester, een filmpje op internet of een afbeelding in een tijdschrift. Door de poses van haar modellen en toevoegingen van attributen ontstaat een vervreemdend beeld. Tijdens het schilderen versterkt Lampe dit, herkenbaar zijn de vervaagde kwaststreken om het figuur heen, evenals de precisie en schoonheid van portret.

Katinka Lampe, speciale editie “3040210” (2021) Hoogwaardige pigmentprint, 40x30cm

Katinka Lampe woont en werkt in Rotterdam. Haar werk is internationaal tentoongesteld in verschillende galeries (Ron Mandos Gallery, Amsterdam, Leeahn Gallery Korea, workplace Londen en Galerie Les filles du Calvaire, Parijs) en in musea en op prominente kunstbeurzen. Afgelopen jaren stelde ze tentoon in Amsterdam, Parijs, Londen, Korea en San Francisco. Haar werk is opgenomen in talloze collecties. Katinka Lampe (1963) studeerde aan de Kunstacademie in Den Bosch.

 

 

Waar streef je naar in je werk? Wanneer is een werk voor jou af?
Het portret is voor mij een constructie van verschillende ideeën en geenszins psychologisch van aard. Je ziet flarden van een werkelijkheid maar deze zijn in diepte onbepaald. Mijn schilderijen hebben geen titel. Juist om het persoonlijke verhaal te vermijden.

 

Speciale editie ism Museumtijdschrift en AkzoNobel Art Foundation

Wat ik wel probeer is om een gelaagdheid in het werk te brengen door een artificiële ingreep te doen op het realistische beeld. Of om twee botsende realiteiten met elkaar te verenigen. Dat is meestal subtiel. Als het schilderij zich onder mijn handen vandaan gewerkt heeft is het werk voor de kijker.

 

 

Katinka Lampe schildert vaak groot, dus we zijn blij dat we van haar hand een ook een aantal kleinere edities kunnen laten zien. Ze maakte in het verleden al een aantal speciale edities voor We Like Art.

 

Speciale editie voor We Like Art: 131920 B (2020), oplage 30, beeld 13,8 x 19,7 cm, papiermaat 33 x 22,5 cm

 

Historische schilderijen, modefotografie, inspirerende beelden van youtube vormen vaker een inspiratiebron voor de kunstenaar. Het zijn vaak portretten waarbij je het idee krijgt het karakter van het kind af te kunnen lezen aan de houding en attributen. Hoe anders is dat bij Lampe! Haar schilderijen lijken vluchtig geschilderd, met dunne verfstreken lijkt ze een tijdelijk moment vast te leggen. Lampe is er bovendien niet op uit om het karakter van de geportretteerde vast te leggen.

 

 

Lampe creëert van tevoren een karakter wat ze wil schilderen. Met attributen en met foto’s ter inspiratie vraagt ze haar modellen om een bepaalde houding aan te nemen. Het is soms een echte verkleedpartij. Dat wordt vervolgens gefotografeerd, waarna Lampe een schilderij maakt. Een ambigu portret wordt ingezet om het verhaal en interpretatie aan de kijker te laten.

 

Tentoonstelling bij Galerie Les Filles Du Calvaire, Parijs 2019

 

Tentoonstelling In Times of Bigotry, Ron Mandos Gallery, 2017

Deel deze pagina