FREUD, een speciale editie van Tjebbe Beekman

1-Tjebbe-Beekman-FREUD

Tjebbe Beekman (Leiden 1972) is vooral bekend van zijn indrukwekkende materieschilderijen op groot formaat, je hebt ze vast al regelmatig voorbij zien komen. Gruizige schilderijen met olieverfkorsten en barstensvol liefdevolle details. Grote gemene stadslandschappen en meedogenloze shopping malls, kantoren en bibliotheken die je als kijker een klein en nietig gevoel geven. Met je neus op de verf valt er gek genoeg ook veel te genieten aan speelse oplossingen en de hand van de schilder.

Beekman maakt naast de monumentale werken met acrylverf geregeld kleine tekeningen in ‘zwart-wit’. Geconcentreerde pareltjes die soms dienen als voorstudie maar net zo vaak volledig op zich zelf staan. Dichter en schrijver Robert Anker (1946) heeft zich door dertien van die tekeningen laten inspireren tot het maken van een gedicht. Deze samenwerking heeft geleid tot de bundel HIER.

2-Tjebbe-Beekman-en-Robert-Anker-cover_HIER

De bundel verscheen op 29 april 2015 als tweede deel in de reeks 99 EDITIONS, in een gelimiteerde oplage van 99 genummerde en gesigneerde exemplaren. De bundel bevat twaalf gedichten, de bijbehorende tekeningen zijn alle op ware grootte afgebeeld. Bij deze bundel hoort een speciale editie: de print FREUD, bestaande uit een piëzografie van Tjebbe Beekman en het bijbehorende gedicht van Robert Anker, eveneens in een oplage van 99 genummerde en gesigneerde exemplaren. Het is een uitgave van 99Uitgevers.

Deze (dertiende) tekening is in feite een intieme remake van Beekmans monumentale en spraakmakende schilderij Der Psychoanalytiker, 120 x 150 cm (2012):

3-Tjebbe-Beekman-Der-Psychoanalytiker

FREUD

Ga liggen, lig je goed, bezwijg
het denken dat je kent en bedrijf
het dalend spiralend doe maar wat
ik volg je en ik stuur je en verklaar je
piemel en je luier en je maandverband
ik schuif je weer anaal en leg je moeder open
dwing de wond die jij verdrongen dwong tot deze
pijn die jou reinigend en helend voor de dood geneest.
Ver buiten mijn boekje lag een dijk om door te steken en
jawel, ik stak, lig je goed, ik schrijf je over voor een boek
van mij, geloof me wel of niet, geloven doe ik zelf omdat het moet.

Robert Anker

Deze speciale editie (boek + print) kost € 99,00. Het is een genummerde en gesigneerde oplage van 99, een piëzografie op 190 grs Hahnemuhle William Turner Paper, formaat 28 x 21.6 cm. De verzendkosten zijn € 15,-.
UPDATE: deze editie is inmiddels helaas uitverkocht.

4-Tjebbe-Beekman-FREUD_99_ingelijst

Check vooral het bijzondere videoportret van Ditteke Mensink uit de reeks Hollandse Meesters:

Tjebbe Beekman studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1993-1997) en aan de Rijksakademie in Amsterdam (2003-2004). Werk van Beekman is opgenomen in diverse museale collecties en was te zien in onder andere het Stedelijk Museum Amsterdam, GEM (Den Haag) en de Kunsthal (Rotterdam). Na jarenlang gewoond en gewerkt te hebben in Berlijn heeft Beekman sinds 3 jaar zijn atelier in Amsterdam.