Peter Zegveld – Stoeltje – € 500

October 21, 2013

Peter ZegveldPeter Zegveld (1951) heeft t/m 12 januari 2014 een solo in Museum Boijmans van Beuningen – ‘Beelden en installaties’. Kunstenaar, theater- en televisiemaker Zegveld pakt uit met twaalf werken die met geluid, lucht en beweging zijn bezwangerd. Hij zegt het hier mooi: ”Ik ben geïnteresseerd in het animisme, dat nog diep in ons zit. Ik gebruik het fenomeen dat we het tafeltje de schuld geven, als wij ons eraan stoten.”

Boijmans: “Zegveld bezocht in de jaren zestig de legendarische tentoonstelling Bewogen Beweging in het Stedelijk Museum. Het bleek een vormende ervaring voor Zegveld. In deze tentoonstelling produceerden de dynamische objecten van Tinguely volautomatisch tekeningen en voelde Zegveld een dubbele sensatie, hij zag voor het eerst wat dynamische kunst was en begreep deze zonder enige uitleg of toelichting.”

Een heel mooi voorbeeld van zijn onverwacht tot leven komende objecten is de multiple die Zegveld speciaal maakte bij de tentoonstelling: Stoeltje. Haal deze kleine vreemde komische poltergeist in huis. De sokkel is gemaakt van gelakt hout, het stoeltje is ook van hout, maar onbehandeld. In de kubus bevindt zich een mechaniek, waardoor het stoeltje iedere 30 seconden met een klikje opspringt. Het werkt op een batterijtje, dat na circa een maand fulltime gebruik vervangen moet worden. Via de onderzijde kan een aan- en uitknopje bediend worden. Een heerlijk werk.

NB Als deze video niet laadt op je iPad of smartphone, bekijk hem dan hier.

Luistertip: vorige week bestede Radioprogramma de Avonden de hele week aandacht aan het werk van Peter Zegveld, elke avond vertelde hij over een werk uit de tentoonstelling in Boijmans.

titel: Stoeltje (2013)
techniek: Object, hout, mechaniek, batterij
afmetingen: 15 x 15 x 15 cm | oplage 40
prijs: € 500,-
verkoopinfo: Stuur ons een mail
kunstkoop: Nee

 

{ 1 comment… read it below or add one }

JB October 22, 2013 at 14:55

Beeldverslag Peter Zegveld bij Boijmans toevallig net online:

http://trendbeheer.com/2013/10/22/peter-zegveld-boijmans/

Leave a Comment

Previous post:

Next post: