Niels Broszat – Een vaas met bloemen # 11, 2010 – € 875

March 6, 2011

Deze kunst is niet van jullie zo luidde de kop van een prikkelend stuk van Sandra Smets op 25 februari j.l. in NRC Handelsblad. De tentoonstelling ‘I promise to love you’ samengesteld uit de collectie van de schatrijke verzamelaar Jaap van Caldenborgh (t/m 15 mei te zien in de Kunsthal in Rotterdam) werd door haar voorzien van wat ambivalente terzijdes.

Van Caldenborgh blijkt zich te omgeven met de beroemdste kunstenaars van nu. Je kunt je afvragen in hoeverre hij kijkt naar het karakter van het werk, want in deze selectie lijkt vooral de bekendheid van de makers leidend. Ze hebben museale CV’s of zelfs sterrenstatus.

(..)merendeels grote werken die enkel in flinke zalen passen – bedrijfslobby’s of musea. Het is de beeldende equivalent van logo-architectuur van internationale firma’s, die met staal en spiegelend glas ontzag inboezemen. Ook de tentoonstelling in de Kunsthal straalt welvaart uit. De suppoosten en het aura ‘aanraken verboden’, vergroten het gevoel van exclusiviteit.

De uitwerking van deze parade van kloeke monumentale werken van grote internationale kunstenaars zou eerder verpletterend zijn dan aanstekelijk en toegankelijk lijkt Smets te willen zeggen. “Bezoekers, deze kunst is niet van jullie. Bewondert en huivert.”

Een kleine terzijde bij het stuk van Smets van onze kant is echter ook op zijn plaats. Ze heeft een goed punt: er kleven niet alleen grandioze voordelen aan de particuliere moderne mecenas als ‘reddingsboei’ voor de kunstwereld. Maar dat deze kunst ‘niet van jullie’ zou kunnen zijn is niet waar. Op de tentoonstelling hangt namelijk te midden van alle mastodonten ook een stuk omgekeerde gipsplaat met daarop een heerlijke eclectische potpourri van opgeplakte, uitgeknipte en geschilderde bloemen van de jonge schilder Niels Broszat (Mettingen, Duitsland, 1980).

Broszat maakt sinds zijn eindexamen op de kunstacademie in 2007 naam met een fijne reeks zelfbewuste boeketten. In een mix tussen 17e eeuwse bloemstillevens en doorvoelde kitch maakt hij het soort collages waar je blij van wordt. Meestal op lekker armoedige dragers. Dus niet fijn gepenseeld – olieverf op linnen. Maar lekker muiten tegen de traditie op plastic, metaalplaten en stoelzittingen.

17th century hip hop flowaz is de titel van een werk uit 2008; mixed media on a wall plate used for supermarket advertisement heet het dan. Kijk naar die met skills uitgevoerde mash-up van lullige roosjes, borduurbloempjes en jaren zeventig-behang-bloemen. Virtuoos en stom tegelijk, super!

En wat blijkt ook de minder gefortuneerde liefhebber of beginnende kunstkoper kan zich (nog) een Broszat veroorloven. Zie hieronder een werk op kunststofplaat Misunderstood romance of dark knights uit 2009, 80,5 x 50,5 cm voor € 1.500(!). En voor alle duidelijkheid, het boven dit artikel afgebeelde werk kost je € 875 …

Broszat is behalve in de Kunsthal momenteel ook present op de tentoonstelling O schoon gebloemt! In de galerie van het LUMC in Leiden en straks in mei op Art Amsterdam bij galerie Cokkie Snoei.

titel: Een vaas met bloemen # 11, 2010
techniek: mixed media/papier
afmetingen: 47 x 30 cm
prijs: € 875 (incl. 19% BTW)
verkoopinfo: We like art!
kunstkoop: Ja, € 92,- aanbetalen en daarna € 22,50 p/mnd

{ 4 comments… read them below or add one }

Niek March 6, 2011 at 16:18

Vooral die donkere is een potverdorie super strak werkje hoor!

Hielian Jansen March 7, 2011 at 09:47

Ik krijg ineens tranen in mijn ogen, zoals soms een muziekstuk me kan raken! Ik ben ineens zeer ontroerd en voel me ook heel erg trots. Niels je volgt altijd je hart en je passie dat voel je als je naar jouw werk kijkt. Het zijn de belangrijkste ingrediënten. Liefs van je eigen trotse moeder.

Nienke March 10, 2011 at 18:40

I love flowers, i love you!!! Xxx sister

Janine January 20, 2013 at 15:45

Niels, geweldig, je werk in de kunsthal ! Je handschrift spreekt me erg aan.
Hou me op de hoogte ,aub.

Groeten Janine

Leave a Comment

{ 3 trackbacks }

Previous post:

Next post: