Rafaël Rozendaal – Dollar Poster (stagnation means decline), 2010 – € 35

September 17, 2010

Deze poster is een still van de website www.stagnationmeansdecline.com (collectie Christophe Boutin), een online kunstwerk van de kunstenaar Rafaël Rozendaal (Amsterdam, 1980). Het is spijtig en misschien wat ongelukkig om mee te beginnen maar we zijn net te laat om je te naar Rozendaal zijn jongste groepstentoonstelling te sturen – gisteravond nam hij namelijk deel aan SPEED SHOW vol.3: ‘Peace!in ‘A.Internetcafé’ in de Tweede van der Helststraat in Amsterdam. Een heel mooi concept trouwens deze Speed Shows (concept, organisatie en samenstelling door Aram Bartholl)

“Hit an Internet-cafe, rent all computers they have and run a show on them for one night. All art works of the participating artists need to be on-line.  Any creative physical modification to Internet-cafe itself is not allowed. The show is public and takes place during normal opening hours of the Interne- cafe/shop. All visitors are welcome to join the opening, enjoy the art (and to check their email.)”

Echt iets voor Rozendaal, zijn werk bevindt zich vrijwel volledig online. Hij maakt websites die hij vervolgens als kunstwerk inclusief domeinnaam en eigendomscertificaat verkoopt. Het hier getoonde werk is afgeleid van één van Rozendaals sites. Het werk is deels een perspectiefstudie: als er geen perspectief is zijn voorwerpen veraf en dichtbij even groot. Er kunnen dus eindeloos veel bankbiljetten bijkomen zonder dat het scherm vol raakt. De kunstenaar: “Ik word altijd erg blij van geld. Ik ben nog niet zo rijk dat ik de nadelen van groot geld meemaak, en ik vraag me af hoe groot die nadelen zijn. Geld maakt gelukkig, liefde maakt heel gelukkig, liefde samen met geld is nog beter.”

De site van Rozendaal is een echte goudmijn, niet alleen kun je doorklikken naar alle sites die hij de afgelopen jaren bouwde, ook is er de rubriek One Question Interview waarin hij allerlei behoorlijk interessante mensen slechts de ruimte laat voor 1 antwoord, soms bondig, soms uitgebreid en altijd vermakelijk. Verder zijn er een aantal fantastische screensavers te vinden, tekeningen, video’s en kostelijke interviews met de artiest. Hij vertelt onder meer ergens over hoe het voelt om de schepper te zijn van zo’n immaterieel oeuvre:

“ Technology created the internet and opened a door for me to walk in. The strange thing is, most people don’t care about this door at all. So that means either I am in the wrong time or they are. It’s this feeling I have when I walk around exhibitions and see all these heavy objects and I feel so light, knowing that my entire body of work fits into a single email.”

Rozendaal heeft tentoonstellingen over de hele wereld in galeries en musea en maakt installaties met projecties. Zijn werk is opgenomen in collecties in Nederland, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen jaar had hij een sterke presentaties in het Nederlands Instituut voor Media Kunst (NIMk) Amsterdam en in de groepstentoonstelling Texture Maps in Nest in Den Haag.

titel: Dollar Poster (stagnation means decline), 2010
techniek: Gesigneerde full colour offset poster, oplage onbeperkt
afmetingen: 59 x 84 cm
prijs: € 35 (inclusief verzending)
verkoopinfo: We like art
kunstkoop: Nee

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: